Noi informatii despre moartea lui Iuri Gagarin

Primul om ajuns in spatiu a murit in 1968

Cosmonautul rus Alexei Leonov a dezvaluit noi detalii despre accidentul în care a murit Iuri Gagarin, primul om ajuns în spaţiu acum 52 de ani. Leonov sustine că un avion ‘neautorizat’ a trecut prea aproape de avionul pilotat de Gagarin, făcând ca acesta să intre în vrie la viteza de 750 kilometri / oră. Accidentul s-a produs pe 27 martie 1968.

Iuri Gagarin şi instructorul de zbor Vladimir Seriogin s-au prabusit cu un MIG-15, în apropiere de oraşul Novoselovo, la 90 de kilometri de Moscova.

O comisie guvernamentală de ancheta, din care a făcut parte şi Alexei Leonov, a ajuns la concluzia că aparatul de zbor a încercat să evite ‘un obiect străin’ – posibil un stol de gâşte sălbatice sau un balon cu aer cald , s-a spus atunci. Leonov – primul om din lume ce a executat o ieşire pe orbită în afara unui vehicul spaţial -nu a crezut niciodata in această concluzie.

Dupa 45 de ani de la accident, cind autorităţile ruse i-au permis să dea publicităţii un fost raport clasificat, fostul cosmonaut a dezvaluit că un avion Suhoi a trecut prea aproape de MIG-ul pilotat de Gagarin, perturbându-i zborul.

Se stia ca in acea zi era programat un zbor test , dar se presupunea aparatul va zbura la altitudinea de 10.000 de metri sau chiar mai sus. In schimb, avionul Suhoi a zburat la doar 500 de metri.

In ziua accidentului Leonov zbura în aceeaşi zonă la bordul unui elicopter şi a auzit ‘două explozii puternice la mare distanţă’. El a refuzat să dea publicităţii numele pilotului de pe avionul Suhoi. Dezvaluirile pun capat speculatiilor care au inconjurat moartea lui Gagarin, multi ani oamenii crezind ca echipajul ar fi ramas fără oxigendin cauza unui orificiu de aerisire din cabina piloţilor uitat deschis din greseala.