Confidenţialitate

Noi contre între Franţa şi Turcia, după ce o caricatură cu Erdogan a apărut în Charlie Hebdo | AUDIO

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo publică, miercuri, o caricatură cu preşedintele turc, după criticile repetate ale acestuia la adresa reacţiei oficialităţilor din Franţa la caricaturile cu profetul Mahomed.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan apare în săptămânalul Charlie Hebdo desenat în lenjerie intimă, aşezat în fotoliu şi ridicând fusta unei femei cu capul acoperit de văl.

Oficialităţi de rang înalt din Turcia au condamnat decizia publicaţiei franceze. Au calificat-o drept un efort dezgustător de a promova rasismul cultural şi ura.

Preşedintele turc a fost printre cei mai vocali lideri ai ţărilor majoritar musulmane care au criticat săptămânalul Charlie Hebdo, după ce a republicat caricaturile cu profetul Mahomed. Apoi a extins criticile şi la autorităţile franceze.

A ajuns până la a spune că preşedintele Emmanuel Macron ar avea nevoie de un control psihiatric. Erdogan a recomandat şi boicotul produselor din Franţa.

Caricaturile cu profetul Mahomed au fost republicate în Franţa şi afişate public de mai mulţi oameni ca reacţie la atacul în care un profesor de istorie francez a fost decapitat de un tânăr cecen radicalizat. Profesorul a fost atacat după ce le prezentase caricaturile elevilor la ore.

După acest atac, Macron a spus că va intensifica eforturile de a combate islamismul separatist.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu