Confidenţialitate

Nobelul pentru Literatură – informații insolite

Academia Suedeză urmează să anunțe astăzi câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2016.  Pe lista favoriților se află popularul scriitor Haruki Murakami, celebrul autor american Philip Roth ori albanezul Ismail Kadare.

Din 1901 până în prezent, 112 scriitori au fost recompensați cu acest premiu.

În istoria premiilor Nobel pentru Literatură, există doi autori care au refuzat distincţia: în 1958, Boris Pasternak a luat această decizie la presiunea autorităţilor sovietice, și în 1964 – Jean Paul Sartre a refuzat premiul motivând că nu acceptă niciodată onorurile publice.

Un laureat surpriză al premiului Nobel pentru literatură este Winston Churchill, despre care majoritatea crede că a primit Premiul pentru Pace. De fapt, premierul britanic a fost nominalizat la ambele categorii.

De-a lungul timpului, 14 femei au luat Nobelul pentru literatură. Între acestea: Toni Morrison, Herta Müller, Alice Munro și – anul trecut – Svetlana Alexievici.

Cel mai tânăr laureat este Rudyard Kipling, care avea 42 de ani la data decernării distincţiei (în anul 1907). Cel mai în vârstă deţinător al premiului este Doris Lessing, care avea 88 de ani la data premierii, în 2007.

Deşi premiul Nobel pentru literatură este acordat pentru întreaga operă, au existat şi autori premiaţi pentru o anumită singură carte. Este cazul lui Ernest Hemingway, care a luat Nobel pentru romanul ”Bătrânul şi marea”. La fel și Knut Hamsun pentru cartea ”Rodul Pământului” sau Thomas Mann pentru romanul ”Casa Buddenbrook”.