Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Muzeul Județean Buzău | VIDEO

Sărbătorim Noaptea Muzeelor (Ediția a 16-a) pe 14 noiembrie și vă prezentăm ultimul episod al serialului nostru de călătorii virtuale prin muzee, produs sub umbrela celui mai mare eveniment cultural din România.

Am descoperit timp de șase saptămâni câte un alt muzeu fascinant, vizitat și povestit de copii pentru Noaptea Muzeelor și adus în casele voastre de Europa FM.

Sâmbătă vă invităm la Buzău, la Muzeul Județean, unde copiii din Programul Național Cantus Mundi Romania au pus la cale un traseu muzeal inedit și ne aduc cele mai interesante descoperiri făcute.

Pe Aleea Castanilor nr 1 din centrul Buzăului, găsim informații despre primul globe-trotter român intrat în Cartea Recordurilor, geograful Dumitru Dan, cel care, între anii 1910 și 1916 a făcut ocolul lumii pe jos, mergând timp de șase ani 100.000 km, încălțat cu…opinci.

Poveștile celor 497 de perechi de opinci, ale celei mai mari colecții de telefoane vechi din țară, dar și ale misteriosului strămoș al fierului de călcat, ce provine din – cum altfel?! – Epoca Fierului sau cea mai mare pepită de chihlimbar din România, ce cântărește peste 3,5 kg și are o vechime de peste 50 de milioane de ani – sunt doar câteva detalii din oferta capivantă a acestui muzeu.

Cu o istorie care începe la 1895, când profesorul Basil Iorgulescu a înființat prima colecție publică, Muzeul Județean Buzău prezintă acum cu mândrie o colecție de patrimoniu ce însumează peste 60.000 de exponate de arheologie, artă, istorie, numismatică și artă contemporană.

Un eveniment anual unic în România, devenit fenomen social, Noaptea Muzeelor se reinventează anul acesta și aduce publicului poveștile neștiute și fețele nevăzute ale muzeelor și printr-o serie de filme de scurt-metraj.

Filmările s-au realizat în condiții de siguranță pentru toți participanții, cu respectarea tuturor normelor aplicabile la data respectivă.

Mai multe despre ediția de anul acesta, muzee și modurile în care va fi organizat evenimentul, fizic sau în mediul online, găsiți pe https://noapteamuzeelor.org/nm/