Confidenţialitate

NOAPTEA MUZEELOR 2020: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” | AUDIO

Până pe 14 noiembrie, când are loc Noaptea Muzeelor 2020, Clubul de Seară vă ajută să descoperiți câteva dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre muzeele românești, parte din ce mai amplu proiect cultural.

Pe 14 noiembrie 2020, Noaptea Muzeelor propune publicului la nivel național activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate, în măsura în care va fi posibil, în muzee sau spații alternative, dar și în mediul virtual.

În inima Moldovei și în centrul Bacăului, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, pe lângă istorie, etnografie și artă, sunt expuse dovezi ale uneia dintre cele mai importante și mai vechi civilizații din Europa: Cultura Cucuteni?

Acum aproximativ 7.000 de ani, până în 3.200 înaintea erei noastre, aceasta s-a dezvoltat pe o suprafață de 350.000 kilometri pătrați, pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova și Ucrainei.

La Complexul Muzeal din Bacău, Cultura Cucuteni ni se descoperă pornind de la micile animale din lut ars, vase ceramice, unelte sau obiecte decorative și podoabe, până la adevărate construcții, precum o moară echipată sau un sanctuar, în care oamenii vremii se rugau divinității lor, Zeița-Mamă, într-un ritual diferit de cel cunoscut: cu mâinile îndreptate spre cer.

Tot aici, pe strada 9 Mai, la numărul 7, există și cel mai mare Tezaur monetar din regiune, ce expune aproximativ 800 de monede, din cel 3.000 deținute. Printre ele se află celebri taleri olandezi, care au inspirat denumirea de „LEU” dată monedei noastre naționale, datorită leului reprezentat pe suprafața lor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În contextul stării de alertă, detalii despre modalitatea organizării evenimentelor de Noaptea Muzeelor vor fi disponibile pe site-ul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”.

Toate evenimentele cu public vor fi organizate în funție de evoluția situației pe plan local, cu respectarea normelor și recomandărilor oficiale aflate în vigoare la data evenimentului.