Nivelurile ridicate de colesterol din sânge

Problema cea mai importantă este dezvoltarea unei afecțiuni cardiovasculare la vârstă tânără din cauza plăcilor de aterom care se depun pe pereții vaselor de sânge.

Fie că dăm vina pe alimentația nesănătoasă, fie că dăm vina pe stres, uneori nivelurile ridicate de colesterol din sânge reprezintă o boală moștenită.

Hipercolesterolemia familială este o condiție moștenită în care valoarea colesterolului LDL, cunoscut drept colesterolul rău, este mai mare decât normalul.

Această afecțiune ereditară este cauzată de un defect al genei care controlează felul în care colesterolul este folosit în organism. În cele mai multe cazuri, gena defectă este moștenită de la unul dintre părinți. Atunci când este moștenită de la ambii, afecțiunea este mai severă.

Problema cea mai importantă este dezvoltarea unei afecțiuni cardiovasculare la vârstă tânără din cauza plăcilor de aterom care se depun pe pereții vaselor de sânge, inclusiv coronarele, vasele inimii. Infarctul miocardic poate apărea astfel la vârste tinere.

Alte semne ale hipercolesterolemiei familiale sunt xantoamele, depozite de grăsime la nivelul pielii situate de regulă în jurul coatelor, genunchilor sau tendoanelor, xantelasmele, depozite de grăsime pe pleoape și obezitatea.

Diagnosticul este susținut de analize de sânge, dar și de istoricul familial, care presupune de regula un infarct miocardic suferit de un membru al familiei cu vârsta sub 50 de ani.

Chiar dacă este o condiție genetică, stilul de viață este în continuare important. Un dietetician vă va prescrie cel mai potrivit tip de alimentație. Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru sănătatea inimii și pentru menținerea unei greutăți corporale normale. Bineînțeles, fumatul este un mare dușman al vaselor de sânge.

Medicul va prescrie și un tratament medicamentos pentru scăderea nivelului colesterolului.