Nivelul alertei teroriste ridicat de la sever la critic, în Londra

Premierul  Theresa May  a anunțat că în urma atacului din staţia Parsons Green, în sud-vestul Londrei,  nivelul alertei teroriste a fost ridicat de la sever la critic.

Acest lucru înseamnă că un alt atac este foarte posibil să se producă.

Douăzeci şi nouă de persoane au fost rănite în explozia unei bombe, într-o staţie de metrou londonez, la o oră de vârf, un eveniment catalogat rapid drept ”terorist” de către Scotland Yard.

Cele mai multe dintre victime au arsuri superficiale, iar viaţa nu le este în pericol.

Explozia a avut loc in jurul orei locale 8 și un sfert, adică 10 și 15, ora Romaniei.

În presa a aparut o imagine cu recipientul explodat, care seamănă cu o găleată mare și alba, iar lângă ea sunt bucați care ard.

Un martor a povestit pentru BBC cum  explozia a fost urmată de o minge de foc și ca oamenii au sărit din vagon, prin ușa deschisă.

Autoritatile îl caută pe propietarul recipientului care a explodat.

Premierul Theresa May a declarat că ”dispozitivul exploziv era menit să facă pagube enorme”

”Nu ne vom lăsa niciodată intimidaţi şi nici învinşi de terorism”, a dat asigurări primarul Londrei Sadiq Khan, condamnând ”indivizii josnici care încearcă să folosească terorismul pentru a ne afecta şi distruge modul de viaţă”.

Atentatul, care nu a fost revendicat pentru moment, are loc după o serie de atacuri, cele mai multe revendicate de gruparea Statul Islamic, care au îndoliat Regatul Unit în ultimele luni, dar mai ales Manchesterul (22 de morţI).

La Londra, în martie, un atacator a folosit un vehicul ca să intre în trecători, pe Podul de la Westminster, după care a înjunghiat un poliţist. Atacul s-a soldat cu cinci morţi.

Două luni mai târziu, bărbaţi aflaţi la bordul unei camionete au intrat în trecători, pe London Bridge, după care au coborât şi au înjunghiaţi mai mulţi oameni.

În iunie, un vehicul a intrat într-o mulţime de credincioşi care ieşea de la moscheea din Finsbury Park, în nordul Londrei. Bilanţul – un mort şi zece răniţi. Autorul atacului a fost prezentat ca fiind animat de ”o ură personală faţă de musulmani”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS