Ninsori abundente în Europa

Franţa, Marea Britanie, Belgia, Olanda şi Germania sunt ţările cele mai afectate de aceste intemperii neobişnuite

Un val de ninsori abundente, neobișnuit pentru această perioadă, a paralizat transporturile în ţările din nord-vestul Europei: aeroportul din Frankfurt a fost închis, iar mii de masini au rămas blocate pe drumurile acoperite de gheaţă și zăpadă.

În Franţa, cursurile au fost suspendate cel puţin până mâine în şcolile şi liceele din nordul ţării.

Trenurile de mare viteza Eurostar, care asigură legăturile feroviare pe sub Canalul Mânecii între Londra şi Paris, nu mai circulă până la noi ordine.

În regiunea Parisului, unde aproximativ şapte milioane de persoane utilizează de regulă transporturile în comun, zăpada a provocat perturbări puternice, iar șefii căilor ferate franceze i-au sfătuit pe locuitorii de la periferie să renunţe la deplasările către Paris.

Pe aeroporturile Orly şi Roissy, zborurile s-au redus până la 25 la sută. La Orly, un avion aparţinând companiei Tunisair, care transporta 140 de persoane, a ieşit de pe pista de aterizare din cauza ‘condiţiilor meteorologice’, dar nimeni nu a fost rănit. În schimb, toate zborurile au fost anulate pe aeroporturile din Lille şi Beauvais, ultimul situat la 60 de kilometri de Paris, care găzduieşte companii low-cost.

În vestul ţării, peste 68.000 de locuinţe nu au electricitate, în timp ce mii de persoane au fost blocate, azi-noapte în masini. Si in sudul Angliei, legăturile rutiere, feroviare şi aeriene au fost puternic perturbate de întoarcerea bruscă a zăpezii şi gheţii. Intemperiile au provocat probleme pe autostrada M23, în Sussex, şi pe A23, în Kent, obligamdu-i pe şoferi să-şi abandoneze vehiculele.

În Germania, a fost închis aeroportul din Frankfurt, al treilea ca importanţă în Europa. Şi la Berlin, transporturile publice au fost afectate, mai multe trenuri fiind anulate sau avand întârzieri. Autorităţile germane se aşteaptă la ninsori şi mai puternice.

Ministerul de Externe ii atenţionează pe cetăţenii români care doresc să călătorească în Belgia că si aici, în urma ninsorilor, circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, cursele aeriene sunt grav afectate: multe sunt anulate, altele au întârzieri.

Pe autostrăzi se circula pe o singură bandă, iar ambuteiajele la intrările în oraşe se întind pe sute de kilometri. Trenurile Thalys, care asigură legătura între Paris şi Bruxelles, au fost suspendate. În Olanda, zăpada a provocat blocaje importante pe drumurile din sudul ţării.