Confidenţialitate

Nicușor Dan vrea ca statul să acorde împrumuturi fără dobândă pentru consolidarea clădirilor private cu risc seismic

 Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că încă nu e clar dacă din banii statului, respectiv prin Programul Național de Redresare și Reziliență, vor fi consolidate doar clădirile publice cu risc seismic sau și proprietățile private.

Edilul crede că singura soluție ar fi ca persoanele care locuiesc în clădiri cu risc seismic să se poată împrumuta, pe 25 ani, fără dobânzi, iar împrumutul să fie grantat de stat:

„Nu este clar în acest moment dacă prin PNRR se vor finanța doar clădiri publice sau și clădiri private. Proiectul nostru, așa cum este acum, vizează doar niște clădiri publice, care sunt emblematice pentru București. În opinia mea, statul nu poate să se ocupe de toate clădirile cu risc seismic, inclusiv cele cu proprietari privați și atunci, și pentru acum și pentru clădirile care vor fi considerate cu riscm seismic în viitor, mecanismul cel mai eficient este ca, prin împrumuturi pe care statul român să le garanteze, proprietarii să poată să ramburseze fără dobândă într-un număr mare de ani, 25, 30 de ani, de exemplu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, ideea garantării de către stat a unor împrumuturi pentru persoanele din locuințele cu risc seismic a fost amintită joi și de ministrul Dezvoltării, Cseke Atilla.

Acesta a precizat că așteaptă propuneri și sugestii privind modul în care ar trebui să se realizeze consolidarea clădirilor cu risc seismic.