Confidenţialitate

Nicușor Dan, despre planurile de reparații în termoficare în 2023: „Se poate întâmpla să nu fie o săptămână apă caldă” | VIDEO

Primarul Capitalei – Nicușor Dan – a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Termoficarea – subiectul fierbinte al acestor zile. „Această iarnă – 2022-2023 – a fost mai bine decât iarna trecută”, a spus Nicușor Dan la Europa FM. Mai mult decât atât, primarul Capitalei a mai spus că „Nu poți să rezolvi problema dacă nu duci bani acolo” / „Am instalat acea centrală provizorie de la Titan pentru trei ani care va echilibra sistemul”. Nicușor Dan a vorbit și despre planurile de reparații pentru 2023: „Se poate întâmpla să nu fie o săptămână apă caldă pentru că distanța este așa de mare încât nu ai posibilitatea tehnică să aduci apă caldă”.

Mădălina Dobrovolschi: Cum să nu ai căldură în Capitală în anul 2023. Cum să nu ai apă caldă în centrul Bucureștiului?

Nicușor Dan: „Ireal este să preiei un sistem de termoficare cu datorii de 100 de milioane și să-l duci la un miliard de euro – asta este ireal și după aceea să-l duci în faliment – asta s-a întâmplat înainte de mandatul meu. Problemele nu se rezolvă peste noapte. Există niște indicatori matematici care spun dacă e mai bine sau nu e mai bine și ei sunt proporționali cu câtă apă pierzi pe rețea”.

Mădălina Dobrovolschi: Da, domnule primar, eu înțeleg, dar oamenii nu se încălzesc cu indicatorii matematici și nici nu curge la robinet indicator matematic. Statistic, să înțeleg că sunteți mulțumit de ce s-a întâmplat în această iarnă?

Nicușor Dan: „Această iarnă – 2022-2023 – și puteți întreba oameni și întreb și eu oamenii cu care mă întâlnesc pe stradă – a fost mai bine decât iarna trecută”.

Nicușor Dan: „În momentul în care pornești, presiunea este mai mare și presiunea mai mare pe o rețea de 40-50-60 de ani face să plesnească în mai multe locuri”

Mădălina Dobrovolschi: De la dezastruos la mulțumitor, dacă am face o clasificare?

Nicușor Dan: „Cea mai friguroasă lună din această iarnă a fost februarie și februarie am avut o funcționare foarte, foarte bună a sistemului. Mult mai bună decât în cea mai geroasă lună din iarna precedentă. Ce se întâmplă zilele astea: este un fenomen care se întâmplă la pornirea instalației de căldură și la oprirea ei pentru că, în momentul în care pornești, presiunea este mai mare și presiunea mai mare pe o rețea de 40-50-60 de ani face să plesnească în mai multe locuri. Ce se întâmplă când oprești: trebuie să aduci acea căldură pentru apă caldă din altă parte și în alte segmente generezi diferențe de presiune. Statistic, cele mai multe avarii se produc în octombrie, în funcție de an, și în martie aprilie”.

Nicușor Dan: „Nu poți să rezolvi problema dacă nu duci bani acolo” / „Am instalat acea centrală provizorie de la Titan pentru trei ani care va echilibra sistemul”

Nicușor Dan: „Ce am făcut pe zona de termoficare: am asigurat banii. Nu poți să rezolvi problema dacă nu duci bani acolo. De unde era o medie de 700 de milioane de lei și o datorie care se tot acumula pe an – am dus-o la 2 miliarde anul trecut. Am deschis șantierele – de unde era o medie de 10-12 kilometri pe an, am ajuns la 32 și anul acesta trecem de 50. Și am instalat acea centrală provizorie de la Titan pentru trei ani care va echilibra sistemul. O decizie nefericită: a luat centralele din NE și le-a păstrat doar pe cele două din vest și pe cele două din sud”.

Nicușor Dan, despre punctele termice: „7% dintre ele nu au căldură și cam 3% au căldură insuficientă. 90% sunt bine”

Mădălina Dobrovolschi: Puteți să ne spuneți cine suferă cel mai mult acum și cine urmează să sufere cel mai mult în această vară?

Nicușor Dan: „În acest moment, există o hartă interactivă care arată situația celor aproximativ 1000 de puncte termice – cam 7% dintre ele nu au căldură și cam 3% au căldură insuficientă. 90% sunt bine. Asta este situația la acest moment – statistic, suntem în cea mai proastă perioadă împreună cu octombrie din an când sistemul de reechilibrează pentru că două centrale nu mai produc și atunci trebuie să aduci pe distanțe mai lungi apa caldă din altă parte”.

Nicușor Dan, despre planurile de lucru pentru vara anului 2023: „Se poate întâmpla să nu fie o săptămână apă caldă”

Nicușor Dan: „În vara aceasta o să fie… este o decizie rațională, așa cum a fost și vara trecută, de a face anumite lucrări peste vară tocmai pentru ca oamenii să nu sufere pe perioada iernii. Este tot ce se poate face și nouă ni se pare tot timpul că acum e cel mai rău. Vă aduc aminte că în iarna 2020-2021, în preajma Crăciunului, a crăpat o componentă a unei centrale și am avut 2-3 săptămâni înainte de Crăciun în care un cartier întreg nu a avut apă caldă”.

Mădălina Dobrovolschi: Pe vremea lui Ceaușescu în apartament era căldură și apă caldă și acum nu este. Mi se pare comparația în sine incredibilă.

Nicușor Dan: „Da, în momentul acela conductele aveau 10-20 de ani și acum ele au 40-50 de ani”.

Mădălina Dobrovolschi: Ce se va întâmpla la vară cu cei care locuiesc în zonele în care se fac aceste reparații?

Nicușor Dan: „Acolo unde se fac lucrări la magistrale o să fie probleme. Se poate întâmpla să nu fie o săptămână apă caldă pentru că distanța este așa de mare încât nu ai posibilitatea tehnică să aduci apă caldă pe o distanță așa de mare. Sau o să fie insuficientă”.

Mădălina Dobrovolschi: Ce mesaj aveți pentru acești bucureșteni care vor trăi această experiență neplăcută în această vară?

Nicușor Dan: „Le spun să se informeze, să înțeleagă că este singurul lucru pe care-l putem face să reparăm cât putem noi de repede această rețea. Așa cum am spus: lucrul cel mai important: am dus mulți bani în această direcție. Facem tot ce ține de noi pentru ca neplăcerile lor să fie cât mai reduse”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Nicușor Dan: Am găsit un oraș în faliment și l-am făcut credibil financiar. E ca în medicină: când un organism se adâncește în boală îi ia mult mai mult timp să-și revină | VIDEO