Confidenţialitate

Nicolae Iorga

Nicolae Iorga s-a născut în iunie 1871, la Botoșani. A fost primul copil al avocatului Nicu și al Zulniei, foarte probabil, amândoi de origine aromână. Pe când avea doar 5 ani, Nicolae Iorga a rămas orfan de tată și în memoriile sale a menționat că familiei i-a fost greu să treacă peste acel moment.

A făcut școala primara, gimnaziul și primii ani de liceu la Botoșani și ca o curiozitate, Iorga a fost exmatriculat din liceu pentru că nu a salutat un profesor. Prin urmare, a terminat clasa a 12-a la Iași și până la terminarea liceului putea conversa fluent în franceză, italiană, greacă sau latină. De altfel, Nicolae Iorga a fost un autodidact și a continuat să învețe limbi străine până spre sfârșitul vieții.

A fost student al Facultății de Litere din Iași pe care a terminat-o în mod cu totul excepțional, într-un singur an, după ce i s-a permis să dea examenele la sfârșitul primei sesiuni. Rezultatele deosebite i-au adus numeroase oferte de burse și Nicolae Iorga și-a contiuat studiile la Paris, Berlin și Lepzig.

În general, Iorga a rămas în memoria românilor ca istoric și om politic, dar de-a lungul vieții a scris și poezii și piese de teatru, și a făcut și cronică literară. Cu totul, a scris în jur de 1000 de volume de tot felul și a fost doctor honorius causa al câtorva zeci de universități din întreaga lume, inclusiv Oxford și Sorbona.
Cu politica a început să cocheteze din timpul facultății și inițial, a făcut parte dintr-o grupare antisemită.

Deși a părăsit-o destul de repede, Nicolae Iorga a fost antisemit declarat până la sfârșitul vieții. Paradoxal, a fost asasinat de legionari, care erau la rândul lor antisemiți.

Nicolae Iorga a a ajuns deputat în 1905, ca membru al Partidului Naționalist Democrat și în timpul Primului Război Mondial , a fost unul dintre cei mai importanți susținători ai intrării în război alături de Antanta. Totodată, era un apropiat al Casei Regale a României, lucru care a cântărit greu în 1918, când a devenit primul preşedinte al Senatului României Mari. În 1931 și 1932 a fost prim-ministru și ulterior a sprijinit dictatura Regelui Carol al II-lea.

Nicolae Iorga a fost membru al Partidului Unic înființat de acesta și, în calitate de aliat necondiționat al Regelui, a fost un adversar declarat al mișcării legionare.

A fost asasinat de membrii acestei grupări, care, în acest fel, au vrut să răzbune moartea lui Corneliu Zelea Codreanu. Nicolae Iorga a fost ucis cu nouă focuri de armă în noiembrie 1940, la Strejnicu, în județul Prahova. După aflarea veștii asasinării lui Iorga, 47 de universități din întreaga lume au arborat drapelul în bernă.