Confidenţialitate

Nicolae Ciucur trăiește izolat în vârf de munte. “Nu vreau să plec de aici niciodată” | GALERIE FOTO

Cătunele din Munții Cernei, județul Caraș-Severin, izolate de tentațiile modernismului, își păstrează modul lor de viață tradițional, care a rămas neschimbat de-a lungul generațiilor. Agricultura și păstoritul sunt încă principalele îndeletniciri pentru puținii locuitori ai acestor locuri.

Oamenii de aici trăiesc în case răsfirate, risipite de-a lungul munților, fără șosele, fără iluminat public, fără internet. Până acum câțiva ani, când și-au instalat panouri solare, locuitorii de aici petreceau serile la lumina lumânării sau a felinarelor cu gaz.

Aceste cătune nu au acces pentru mașini. Singura legătură cu civilizația sunt niște scări de lemn, legate direct de stâncă. Există însă un drum mai lung, de câteva ore, spre șoseaua care duce la Băile Herculane, dar pe care locuitorii cătunelor îl parcurg călare pe cal.

“Comuna Cornereva este formată din două sate, Cornereva și Bogâltin, și 28 de cătune, printre care Ineleț, Scărișoara, Cracu Mare, Crouri, Valea Iuții, Prisăcina sau Dobraia“, a spus Ilie Rădoi, ghid de turism.

Nicolae Ciucur are 79 de ani și, de când se știe, trăiește izolat în cătunul Scărișoara din Munții Cernei, deasupra stațiunii Băile Herculane.

S-a născut mai jos de scări, într-o familie numeroasă, cu șapte copii. O mătușă de-ale tatălui său, care nu putea avea copii, l-a înfiat și, astfel, s-a mutat în Scărișoara, unde a trăit tot restul vieții.

Nicolae Ciucur nu a fost niciodată la școală pentru că pe vremea lui, când era copil, aici nu exista școală. A învățat să scrie și să citească de la bătrânii din sat.

Tot în Scărișoara s-a căsătorit și a făcut șase copii, născuți toți acasă. Soția i-a murit acum 9 ani, iar copiii s-au mutat la oraș.

Astăzi, nu mai este niciun copil în toată zona, iar școala din Ineleț, la care au învățat și cei șase copii ai lui Nicolae, s-a închis acum câțiva ani.

Ziua și-o petrece cu vacile la păscut, cu strângerea fânulului, de care are nevoie ca să-și crească animalele, dar mai ales cu pregătirea proviziilor pentru iarnă.

Coboară în cel mai apropiat oraș cam o dată la două-trei luni, pentru cumpărături, iar până la șosea, merge călare pe cal.

În zilele însorite de la sfârșitul de săptămână, merge la biserica din Ineleț, la 30 de minute de mers pe jos de casa lui, ca să vândă turiștilor branză și afinată făcute de el. Așteaptă drumeții îmbrăcat în haine curate, cu zâmbetul pe buze, vesel și blând.

“Nu vreau să plec de aici niciodată. N-aș putea să trăiesc la oraș. E aglomerat. Aici îmi place că e liniște, aer curat. Te duci și bei apă direct la izvor”, descrie viața pe care o duce de unul singur în vârf de munte.

Cătunele din Munții Cernei reprezintă un colț de lume în care omul trăiește în echilibru cu natura, în care timpul pare să se fi oprit. Aceste așezări oferă șansa celor care ajung acolo de a se conecta cu natura și de a descoperi bogăția culturii și tradițiilor locale.

Cu peisaje pitorești și oameni prietenoși, aceste sate izolate sunt un loc perfect pentru cei care doresc să evadeze din agitația orașelor și să se bucure de frumusețea Munților Cernei.

Foto: Lavinia Dragomir/ Europa FM