Confidenţialitate

Premierul Ciucă: Susținem parcursul european al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei. Condamnăm crimele de război | VIDEO

Premierul României, Nicolae Ciucă, a susținut vineri, 29 aprilie 2022, o conferință comună împreună cu prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, și comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

„Am reconfirmat împreună sprijinul pentru independența și integritatea Ucrainei și am condamnat împreună agresiunea forțelor armate ruse și în mod deosebit atrocitățile și crimele de război, dar și loviturile care au produs decesul civililor, al femeilor și al copiilor”, a spus Nicolae Ciucă.

Legat de programele de transport din agenda comună, Nicolae Ciucă a amintit: „Am avut două obiective principale: la bază, un memorandum semnat între România și Bulgaria în ceea ce privește construirea unui al doilea pod între Giurgiu și Ruse, pod care poate să beneficieze de fonduri europene, dar și demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european Fast Danube”.

„Ținând cont că într-o perioadă scurtă de timp, urmează ca pe partea bulgară a podului de la Giurgiu-Ruse să se execute lucrări de mentenanță, am hotărât să deschidem un punct de trecere între Giurgiu și Ruse cu bacul – chestiunea aceasta va ajuta și va facilita compensând restricțiile sau limitările”, a mai sus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Susținem parcursul european al Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei

„Un alt subiect a fost legat de Republica Moldova: împreună am convenit ca Republica Moldova este țara cea mai vulnerabilă în actualul context de securitate și am convenit să acordăm sprijinul necesar împreună cu celelalte țări din Uniunea Europeană. În acest context vom sprijini parcursul european al Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei”, a spus Nicolae Ciucă.

Ajutorul militar oferit Ucrainei de România

„România a avut un prim set de ajutoare care a fost oferit Ucrainei, iar acum, în urma reuniunii miniștrilor la Ramstein, s-au discutat nevoile și cerințele din partea Ucrainei. analizăm la nivelul Ministerului Apărării Naționale sprijinul de echipamente și atunci când vom lua o decizie, o vom face publică”, a spus Nicolae Ciucă.

De ce ați recomandat cetățenilor bulgari să părăsească Republica Moldova și Transnistria?

„Noi toți împreună susținem Moldova și vom fi buni parteneri atât în vreme de criză și pe termen lung pentru calea lor spre UE. Informația răspândită de ministerul nostru de Interne ca nivel de risc se revizuiește. A fost o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic, sper că această poziție a noastră va fi revizuită, dar noi am vrut să înștiințăm cetățenii din moldova că există un risc mai mare în aecst moment”, a spus Kiril Petkov.

„Nu recomandăm cetățenilor români acum să părăsească Republica Moldova”, a spus Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Guvernul României

Citește și: Zelenski: Ucrainenii nu vor să ocupe teritoriile altora, dar nu vor da nimic din ceea ce le aparține. FOTO