Confidenţialitate

Nicolae Ciucă: Am luat decizia de a-mi depune mandatul de premier desemnat | VIDEO

Premier desemnat, Nicolae Ciucă a anunțat, luni seară, că își depune mandatul primit de la șeful statului pentru formarea unui nou guvern.

Demersul său era sortit eșecului, întrucât USR și PSD au anunțat că nu vor susține la vot un executiv minoritar PNL – UDMR.

“Aşa cum am afirmat încă de săptămâna trecută, de sâmbătă, am pornit în toate demersurile în care le-am întreprins de la realitate. Realitatea matematică este cea pe care o cunoaştem cu toţii şi am sperat că, prin demersurile pe care le-am întreprins, să reuşesc să cristalizez o soluţie politică astfel încât să putem să obţinem acordul pentru un guvern minoritar în Parlament. Au fost două decizii ale celor două partide politice [USR și PSD – n. red] care au anunţat în unanimitate că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat astă seară în Biroul executiv şi acesta a decis retragerea mandatului, motiv pentru care am să depun mandatul”, a afirmat Nicolae Ciucă, care a făcut apel la responsabilitate politică “astfel încât să se găsească o formulă consolidată de majoritate pentru a putea să avem un guvern”.

“Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat, ca atare în această seară, la nivelul Biroului executiv s-a decis ca eu să-mi depun mandatul şi să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi nominalizat ca premier”, a mai spus Nicolae Ciucă, precizând că preşedintele Klaus Iohannis este cel care desemnează un nou premier.

Liberalii vor căuta să formeze o majoritate.

”Biroul Executiv i-a propus domnului Nicolae Ciucă, premier desemnat, să depună mandatul de premier desemnat. A fost o decizie a BEx. A doua decizie, de a propune Biroului Politic Național – mâine [marți – n. red] o să fie un BPN în format fizic – de a flexibiliza mandatul PNL şi de a începe negocieri cu toate forţele democratice din Parlamenul României pentru formarea unei majorităţi. Mâine seară vom stabili detalii – echipe de negociere”, a precizat președintele liberal Florin Cîţu.

În ultima perioadă, 14 liberali au decis să se retragă din grupurile parlamentare ale PNL, urmându-l pe fostul lider Ludovic Orban, aflat în conflict cu noua conducere a partidului.

“Fac un apel la aceşti colegi care încă sunt în PNL să reconsidere deciziile”, a transmis Florin Cîţu. “Mă întristează să văd că dintr-o competiţie oamenii nu au înţeles nimic … Pentru că toţi suntem în PNL, ar fi bine să înţelegem că am pierdut, că a fost o competiţie, dar trebuie să mergem înainte, pentru că adversarii nu sunt în interiorul PNL, ei sunt în afara PNL”, a adăugat el.