Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit luni 97 de ani

Deşteptarea şi-a amintit luni de fost dictator Nicolae Ceauşescu a căruti zi de naştere era sărbătorită cu mare fast la fiecare 26 ianuarie în perioada comunistă.

Nicolae Ceaușescu, născut pe 26 ianuarie 1918, la Scornicești, a fost pesonajul central al rubricii Născut de Ziua lui din emisiunea Deşteptarea de luni.

Vlad Petreanu şi George Zafiu au încercat, în Deşteptarea, să-i creioneze un portret fostului dictator român Nicolae Ceauşescu:

‘Dragi tovarăși și pretini,

Cel născut de ziua lui, pe 26 ianuarie, a strâns la mai mulți ani de pușcărie decât de școală. Tot el avut ghinionul ca cea mai mare petrecere dată de milioane de români să nu fie in cinstea aniversarii lui, ci, din contră, pentru a marca dispariția lui

Dragi tovarăși și pretini,

Eroul nostru, un ucenic de cizmar, a fost pasionat de volei, sah și biliard, iar când juca table la reședința de la Snagov se cam enerva pentru că-l fura soția – Lenuța.

Pe lista hobby-urilor sale trecem și filmele americane polițiste și partidele de vânătoare. Ca o ironie, istoria l-a transformat pe el în vânat, iar execuția lui din data de 25 decembrie a făcut rating cu mult peste filmele de acțiune.

Dragi tovarăși și preteni,

Personajul de astăzi a trecut cu bine peste un accident aviatic consumat în noiembrie ’57 la Moscova, dar cursa care ne-a rămas ‘tutulol’ în memorie este cea efectuată cu elicopterul în decembrie 89, cu plecare din București.

Dragi tovarăși și preteni,

Se spune că stejarul glorios din Scornicești, Soarele, Șoimul, Transfăgărășanul sufletului nostru, conducătorul și părintele mult-iubit ar fi vrut să mute la Târgoviște capitala. În cele din urmă, fix orașul acesta i-a fost capătul de linie’.

Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989, a instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989, chiar în ziua de Crăciun.

Mai multe despre Nicolae Ceauşescu puteţi citi pe europafm.ro în dosarul #25DEANIDELIBERTATE