New York: Ciclonul a trecut, însă problemele nu au dispărut

În continuare mii de locuințe sunt private de curent electric.

Pe de altă parte, bilanțul morților în metropola americană a ajuns la 40 de persoane.

Circulaţia metroului a fost reluată parţial ieri la New York, dar problemele se agravează pentru cele aproximativ 650.000 de locuinţe care nu au nici acum energie electrică, după trecerea uraganului Sandy.

Distribuitorul local a avertizat că unele cartiere nu vor avea curent până pe 11 noiembrie. Totuși se fac eforturi pentru restabilirea energiei până mâine în sudul Manhattanului.

Autorităţile au anunţat că vor oferi mese gratuite pentru cei mai afectaţi. Crucea Roşie a anunţat că a mobilizat 12 bucătării mobile capabile să prepare 200.000 de mese pe zi.

Guvernatorul statului Andrew Cuomo a adresat un avertisment comercianţilor care urmăresc să profite de situaţie pentru a creşte preţurile.

Circulaţia metroului, care în mod obişnuit transportă 5,5 milioane de călători pe zi, a fost reluată parţial joi dimineaţa, în mod gratuit timp de două zile, mai mult pentru a ajuta un oraş complet sufocat de maşini cu o zi înainte.

Dar metroul nu circulă dincolo de 34th Street, sudul Manhattanului rămânând fără electricitate.

O măsură care impune prezenţa a cel puţin trei persoane într-un vehicul vizează maşinile care vin spre Manhattan.

Găsirea carburantului a devenit un coşmar în regiune, mai ales în vecinul New Jersey, dur afectat de Sandy. În acest stat, 1,8 milioane de persoane, adică aproape un sfert din populaţie, sunt lipsite de curent electric.

În nordul statului, cozi de sute de maşini s-au format în faţa puţinelor benzinării deschise.

Situaţia rămânea, de asemenea, foarte dificilă în sudul Manhattanului, de obicei foarte animat.

Telefoanele mobile adeseori nu funcţionează, magazinele rămân închise, iluminatul public lipseşte, iar autobuzele nu se mai circulă noaptea.

În total, aproximativ 654.000 de locuinţe erau lipiste de curent electric, joi, la New York.

Frigul se adaugă grijilor populaţiei din cartierele fără electrictate, care se confruntă cu magazine închise, absenţa transportului în comun, uneori cu lipsa apei şi încălzirii în zgârâie-nori.

Hrană şi haine au început să se distribuie, mai ales în faţa bisericilor, iar aproximativ 6.000 de persoane se refugiau în cele 76 de centre de primire deschise în şcoli.

Sandra, care refuză să îşi spună numele, locuieşte la etajul 19 al unui imobil lipsit de apă şi de electricitate. Este gravidă în opt luni şi jumătate. De duminică şi până miercuri, a rămas blocată acasă. ‘Să cobor scările nu este o problemă, dar la urcare merg în ritmul bunicii. Nu vreau să se declanşeze naşterea’, spune ea.

Sandy a cauzat, de asemenea, pagube importante la sediul ONU de la New York, provocând un incendiu şi o inundaţie importantă la subsolul clădirii, care s-a redeschis după trei zile.

Un concert de solidaritate în favoarea victimelor uraganului, la care urmează să participe vedete ca Bruce Springsteen sau Sting, a fost anunţat pentru vineri seara de postul de televiziune NBC. Fondurile strânse vor fi donate Crucii Roşii.