Confidenţialitate

Neurochirurgul Dorin Bică: Întrebarea nu este cum îi păstrăm pe medici în România, ci cum îi convingem să se întoarcă pentru a practica în România | AUDIO

Neurochirurgul Dorin Bică a fost invitat în emisiunea „Deșteptarea României” de la Europa FM, moderată de Cătălin Striblea. Principala întrebare a emisiunii de vineri a fost de ce pleacă medicii din România și ce putem face să îi păstrăm în țară. Dorin Bică a privit situația dintr-un alt unghi de vedere: cum poate România să-i convingă, pe acești medici care pleacă, să se întoarcă.

Mai mulți medici au intrat în direct în emisiunea „Deșteptarea României” și și-au exprimat principala frustrare față de sistemul medical din România: nu există suficiente condiții de practică, nu pot învăța corect cum să-și facă treaba, iar spitalele din România nu sunt suficient de dotate pentru ca aceștia să poată aplica teoria învățată în facultate.

Dorin Bică a explicat la Europa FM că medicii tineri care pleacă pot fi atrași înapoi, iar viziunea proaspătă și informațiile noi și actualizate pe care le au practicând peste hotare pot aduce un beneficiun real sistemului medical din România.

„Și eu am ales să plec. Adică, puneți într-un fel problema ca și când dacă ai plecat e bun plecat. Nu e chiar așa. Acești medici tineri – pentru că sunt tineri, din punct de vedere statistic – cei care pleacă – pot fi atrași înapoi. Întrebarea dumneavoastră, prima, a fost de ce pleacă medicii din țară. Dar poate mai punem încă o întrebare: de ce să nu facem să-i întoarcem pe o parte dintre aceștia? Să vină cu o altă viziune, să vină cu o altă mentalitate, cu un alt know-how. Și de ce să nu ne folosim de cei care sunt acolo?”, a spus Dorin Bică la Europa FM.

Dorin Bică: Medicii, așa cum sunt medicii din România, sunt o elită. Elita nu poate fi constrânsă

Dorin Bică vorbește și despre ideea tot mai vehiculată în România, aceea că medicii ar trebui să plătească facultatea pe care au făcut-o în România dacă vor să plece afară. Neurochirurgul a afirmat că este de acord cu asta atât timp cât toți care studiază în România plătesc, atunci când vor să plece, studiile pe care le-au făcut în țară.

Neurochirurgul a mai spus că medicii nu se pot păstra în țară prin intermediul contrângerilor.

„Eu când m-am dus la facultate, contractul cu facultatea era că în țara noastră, universitățile sunt gratuite. Și acum este la fel. Acesta este contractul. Dacă contractul ar fi fost altul, aș fi decis atunci dacă mă duc la Medicină, dacă merită sau nu merită să mă duc la Medicină. Eu nu m-am dus la Medicină cu scopul de a emigra. E o falsă idee asta, pe care o văd că se tot perpetuează în spațiul public.

Atunci când am început eu medicina nu se gândea niciunul dintre colegii mei că peste ani și ani vor pleca din țară. Deci, faptul că un medic trebuie să-și plătească studiile dacă dorește să plece din țară, sunt absolut de acord cu asta atît timp cât este valabil pentru absolut toată lumea care face școală în țara asta. Cei care fac patru clase, dacă vor să plece, plătesc patru clase. Nu înțeleg de ce ar trebui ca doar medicii să facă asta.

Și așa dorim noi să ținem medicii în țară? Creând o constrângere? Nici gând. Medicii, așa cum sunt medicii în țară, sunt totuși o elită. Elita nu poate fi constrânsă”, a spus neurochirurgul Dorina Bică la Europa FM.

Dorin Bică, despre formarea rezidenților din Germania, un exemplu de urmat

Problema cea mai mare a studenților la Medicină din România este, așa cum spuneam mai sus, că nu au unde să se formeze și nu au unde să practice pentru a se perfecționa.

„Germania a rezolvat altfel problema asta: a încercat și România la un moment dat – formarea unor rezidenți să nu fie făcută în clinici strict universitare. Adică poți să te formezi și într-un oraș cum este Târgu Jiu, care nu este centru universitar, ca să fii medic specialist. Pentru că scopul tău – al rezidențiatului – este să faci un anumit număr de intervenții chirurgicale, să le faci corect în așa fel încât să nu pui pacientul în pericol. Și dacă există un doctor bun care nu este cadru universitar și ar putea forma un rezident, de exemplu, la Târgu Jiu sau în altă parte unde nu este oraș universitar, să-i permită să lucreze acolo și să-și facă un notebook de operații pe care în momentul în care le termină este specialist. Poate nu în cinci ani, poate în șapte ani. Asta este o soluție pe care a găsit-o Germania”, a explicat Dorin Bică la Europa FM.

La polul opus, unul dintre ascultătorii Europa FM a spus că „Nu o să convingem niciun doctor, oricât ar crește cifra de școlarizare, să meargă la Cucuieții din Deal”.

Turcia, un alt exemplu de sistem medical care ajută studenții să se perfecționeze în domeniile alese

Turcia are un sistem de sănătate care este superior celui din România în acest moment. Și se poate compara cu sistemul occidental, chiar cu Statele Unite. Ce fac turcii: aproape toți specialiștii lor fac un fellowship în Statele Unite ale Americii – este politică de stat la ei ca rezidentul sau la sfârșitul rezidențiatului sau cândva în formarea lor să meargă 2-3 ani în state. Oamenii înțeleg unde se face medicină de top. Și atunci politica de stat este ca acel rezident să plece și să se formeze și să se întoarcă”, a explicat neurochirurgul Dorin Bică la Europa FM.

Avem nevoie de o reformă a sistemului de rezidențat și a sistemului de școlarizare din România pentru a rezolva problemele pe viitor”, a mai spus Dorin Bică la Europa FM.

Concluzia? Ce putem face pentru a schimba măcar puțin situația din România? Dorin Bică a spus că „Încet, încet, fără să mai arătăm cu degetul în stânga și în dreapta, să ne vedem de munca noastră și de treaba noastră, fiecare la locul lui”.

Citește și: Austria este prima țară din UE care introduce vaccinarea obligatorie de la 1 februarie și impune un lockdown total de luni