Confidenţialitate

Nereguli pe bandă rulantă la Agenția de Transplant. Ministerul Sănătății verifică toate dosarele de acreditare a activității de transplant

Cât de legale sunt activitățile de transplant din țara noastră?iată ce vrea să afle Ministerul Sănătății, care are dubii privind legislația din acest domeniu.

Ministrul Vlad Voiculescu spune că vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant, iar vizată este și Agenţia Naţională de Transplant.

Modul în care o parte din activitățile ANT au fost trecute la Serviciul de Ambulanță ridică unele semne de întrebare, susține șeful de la Sănătate.

         Corpul de Control al Ministerului Sănătății a constatat nereguli pe bandă rulantă la Agenția Națională de Transplant.

Un exemplu în acest sens: coordonarea transplantului la nivel național a fost preluată de Serviciul de Ambulanță București, chiar dacă acesta nu era acreditat în acest sens.

Funcția de coordonator național de transplant, deținută de doctorul Victor Zota…nu existA legal,  spune ministrul Vlad Voiculescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2009, Agenţia Naţională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înştiinţat Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcţia de coordonator al programului de transplant, organe, ţesuturi şi celule de natură umană pentru Centrul universitar Bucureşti, cu încălcarea Legii 95. Nu este usor de înţeles pentru noi cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Mai mult, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a desfăşura activităţi de transplant, aceasta fiind opinia menţionată în raportul Corpului de control“, a declarat ministrul Voiculescu.

De asemenea, vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condiţiile de acreditare şi dacă s-au luat măsurile necesare pentru retragerea acreditărilor unităţilor sanitare care nu îndeplinesc aceste condiţii.

Am dispus elaborarea în regim de urgenţă a actelor normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului şi pentru transpunerea directivelor europene. Solicităm, de asemenea, modificarea Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, având în vedere că acesta este nefuncţional“, a precizat Voiculescu.

Alte nereguli au fost descoperite la Consiliul Științific al Agenției Nationale de Transplant.  Din acest Consiliu făceau parte membri care au decedat.

Ministrul Sănătății a cerut Agenției Naționale de Transplant să reanalizeze toate dosarele de acreditare a centrelor de transplant și să ridice autorizațiile pentru acele centre care nu ating standardele impuse de lege.

După aceste controale, vor fi sesizați procurorii pentru posibile fapte penale. Acuzațiile: fals şi uz de fals.