Nereguli în cazul achizițiilor de softuri realizate de ministere

Corpul de control al premierului a descoperit nereguli privind achizițiile de softuri, realizate în ultimii 5 ani.

9 ministere și instituții din subordinea acestora au plătit peste 110 milioane de lei pentru instalarea unor softuri care nu au fost niciodată utilizate.

Corpul de Control al premierului a verificat achizițiile de produse software pe care ministerele le-au făcut în perioada ianuarie 2011- iulie 2016 și a constatat că statul a plătit peste 3 miliarde de lei pentru astfel de contracte. S-au descoperit nereguli în cazul a 9 ministere: Educației, Transporturilor, Comunicațiilor, Fondurilor Europene, Economiei, Dezvoltării Regionale, Finanțelor, Agriculturii și Ministerul Sănătății. Acestea, alături de instituții din subordinea lor au cumpărat softuri și licențe pentru calculator, în valoare de peste 110 milioane de lei,  pe care fie nu le-au folosit niciodată, fie au fost greu de utilizat, fie au prezentat defecțiuni.

Siveco, Teamnet și UTI sunt firmele care au obținut cele mai mari sume de bani din astfel de contracte cu statul.

Reprezentanții corpului de control al premierului susțin că la nivelul ministerelor, nu există o strategie pe baza căreia se realizează achizițiile și nimeni nu monitorizează dacă acele produse achiziționate și-au dovedit sau nu eficiența.

Corpul de Control recomandă înființarea unei structuri specializate care să monitorizeze achizițiile.

Toate aceste informații au fost transmise și Curții de Conturi, pentru noi verificări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS