Confidenţialitate

Nereguli de miliarde de euro, în portofoliile de credit ale băncilor din zona euro

Inspectorii de la Banca Centrală Europeană au descoperit deficienţe şi erori de calcul în valoare de peste zece miliarde de euro, când au verificat anul trecut portofoliile de credit ale băncilor din zona euro, potrivit Reuters.

În raportul anual al BCE se arată că unele bănci au înregistrat deficienţe în modul în care au identificat problemele legate de clienţi şi credite, au pus deoparte provizioanele şi au ales când să acorde împrumuturi.

Pentru a evita declanşarea unei noi crize, Banca Centrală Europeană pune presiune asupra instituţiilor financiare pentru a-şi curăţa bilanţurile de creditele neperformante moştenite în timpul recesiunii, o problemă care afectează sistemele bancare din Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Slovenia şi Irlanda.

Aceste probleme, alături de cele legate de instrumentele derivate riscante, vor reprezenta principala preocupare a supervizorilor BCE, a precizat preşedintele Mario Draghi în raport.

“Potrivit lui, se impune curăţirea bilanţurilor, reducerea expunerii la active netranzacţionabile şi la creditele neperformante.

Anul trecut, aminteşte, Agerpres, BCE a lansat 156 de inspecţii, din care aproximativ 60% au analizat creditarea, în special împrumuturile neperformante (NPL). Pentru determinarea riscurilor de pe pieţe, inclusiv derivatele, au fost efectuate mai puţin de zece verificări.