Nemulțumiți de tarifele RCA, transportatorii discută azi cu reprezentanții Guvernului și ai ASF

 

Preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Vasile Ştefănescu, a declarat că discuțiile se vor purta cu cei doi vicepremieri – Vasile Dâncu și Cristian Borc – și cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară.

Transportatorii acuză ASF că a dezinformat opinia publică printr-un raport publicat în iulie, referitor la tarifele RCA. Potrivit acestui raport, creşterea medie a RCA în iunie 2016 faţă de iunie 2015 a fost de 52,7%. Însă, patronatele din domeniul transportului susțin că prețurile s-au triplat în această perioadă; pentru camioane, tarifele RCA sunt de patru ori mai mari decât ar fi normal – spun ei.

De aceea, transportatorii cer Guvernului să intervină pe piață în sensul înghețării sau scăderii prețurilor. În caz contrar, intenționează să organizeze un protest la nivel național la jumătatea lunii viitoare. 40.000 de camioane ar putea bloca străzile.

De altfel, unii transportatori au recurs deja la acţiuni de protest. Săptămâna trecută, douăzeci de şoferi de la firme de transport din Braşov au blocat cu camioanele centura ocolitoare a Braşovului. Iar luni, peste 60 de camioane şi TIR-uri s-au plimbat în coloană cu viteză mică între localitatea Gilău şi intrarea vestică în orașul Cluj-Napoca, şi retur.

În prezent, piaţa RCA este zguduită de falimente şi de alte probleme înregistrate de principalii jucători. Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Eurooins se află în diverse proceduri speciale impuse de ASF.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS