Confidenţialitate

Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare, reluate cu o miză ridicată | AUDIO

Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au fost reluate în termeni duri de PNL, USR Plus și UDMR. În încercarea de a trece peste blocajul din weekend, partidele au venit cu condiții noi pentru a merge mai departe.

PNL și USR Plus au ridicat miza în cadrul negocierilor. După ce au respins oferta inițială a  liberalilor, aceea ca atât premierul, cât și șefia Camerei Deputaților să revină la PNL, cei de la USR Plus s-au repliat și au crescut miza.

Prețul cerut de partidul condus de Dan Barna și Dacian Cioloș pentru a fi de acord cu propunerea PNL este ca USR Plus să aibă un număr de ministere egal cu liberalii în viitorul guvern.

Mai mult, USR Plus a precizat că nu sunt de acord cu creșterea numărului de ministere și nici cu divizarea celor existente.

Condițiile puse de USR Plus vizează varianta cu Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei, excluzând în continuare acceptarea liderului PNL în funcția de prim-ministru.

În condițiile în care actualul guvern are 16 ministere și, potrivit discuțiilor de la începutul negocierilor, celor de la UDMR le-ar reveni două dintre acestea, rezultă că USR Plus și PNL ar urma să dețină fiecare câte șapte portofolii, dacă liberalii ar accepta condițiile.

Negocierile vor continua și zilele următoare, partidele de centru dreapta preconizând, în cel mai optimist scenariu să formeze guvernul undeva între Crăciun și Anul Nou, dacă se vor înțelege.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre