Confidenţialitate

Negocieri post-Brexit: Premierul Johnson, așteptat la Bruxelles

Premierul britanic Boris Johnson şi șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni miercuri seara, la Bruxelles, în încercarea de a debloca negocierile referitoare la acordul comercial post-Brexit, relatează Reuters.

Discuțiile dintre cele două părți au intrat în etapa contra-cronometru.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană la 1 februarie. Perioada de tranziţie post-Brexit expiră la 31 decembrie, dată până la care trebuie definite viitoarele relaţii bilaterale.

Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb.

Marţi, Downing Street a anunţat că a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană care-i permite să retragă dispoziţiile controversate din proiectul de lege prin care revine asupra Tratatului Retragerii Regatului Unit din UE, care-i nemulţimeau pe europeni în toiul negocierilor comerciale.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat că Uniunea Europeană ”nu îşi va sacrifica niciodată viitorul” pentru a încheia un acord cu preţul unor concesii care să îi fragilizeze piaţa unică.