Negocieri dificile la Bruxelles/ Acordul UE-Turcia, incert

Liderii europeni au convenit aseară, după cinci ore de discuții, asupra ofertei pe care o  fac chiar la această oră Turciei în vederea încheierii unui acord privind criza migrației.

Astfel, în schimbul primirii refugiaților aflați deja sau care încă mai ajung în Grecia, Uniunea Europeană se angajează să preia migranți direct din Turcia.

În plus, Bruxellesul ar putea accelera procesul de negociere cu Ankara în vederea aderării Turciei la Uniunea Europeană și ar putea decide ridicarea vizelor pentru turci, poziție pe care Ciprul nu o acceptă și amenință cu blocarea semnării acordului.

Azi noapte, președintele Franței, Francois Hollande, s-a arătat sceptic în privința acordului  UE-Turcia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Turcia va trebui să preia migranții pe care i-a lăsat să treacă în Grecia. Iar dacă va fi vorba de sirieni ar putea avea loc o reinstalare a acestora în Europa. Eu am susținut un principiu: Totul ar trebui făcut respectând dreptul la azil și procedurile existente. Comisia și Consiliul European vor monitoriza dacă Turcia își respectă angajamentele,,  a spus președintele Franței.

 În această dimineață, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reacționat dur. El a declarat, la Ankara, că Europa ar trebui să se uite la felul cum tratează ea migranţii, înainte de a-i da sfaturi Turciei în privința felului în care se ocupă de refugiați. Asta după ce mai multe organizații umanitare s-au arătat îngrijorate de felul în care Turcia îi va trata pe refugiații care vor fi întorși din Grecia.

Mai mult, președintele turc a avertizat că Europa că joacă un ro, dublu, “dansează într-un câmp minat”  susținând direct sau indirect, grupările teroriste.

Aflat la Bruxelles, premierul turc, Ahmet Davutoglo, a declarat că scopul discuțiilor de astăzi este de a asigura un viitor mai bun refugiaților sirieni, în Uniunea Europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

,,Turcia a primit până acum 2,7 milioane de refugiați fără niciun ajutor substanțial de la nimeni. Și vreau să subliniez că Turcia va trata și în continuare această situație din perspectivă umanitară. Dar desigur că Turcia și Uniunea Europeană avem aceleași obiective: de a-i ajuta mai ales pe refugiații sirieni să aibă un viitor pe continentul nostru,, a spus premierul Turciei.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS