Confidenţialitate

Nava Maersk, reținută în Iran, ar fi primit aprobarea de a părăsi țara. Bulgaria nu poate însă confirma eliberarea echipajului

         Nava companiei daneze Maersk – la bordul căreia se află și 4 români și care este reținută în Iran – ar fi primit aprobarea de a părăsi țara.

Cel puțin așa susține agenția oficială de presă a Iranului care refuză, deocamdată, să ofere detalii.

Pe de altă parte, Bulgaria – țară din care provine căpitanul navei – nu poate confirma eliberarea echipajului Maersk Tigris.

 

Agenția de presă din Iran citează o sursă din cadrul organizației porturilor și afacerilor maritime care ar fi anunțat că nava Maersk este liberă să părăsească țara.

Cargobotul este reținut din 28 aprilie în Golful Persic de autoritățile iraniene – ca urmare a unui litigiu comercial.

Ministerul iranian de Externe anunța, la rândul său, că membrii echipajului – printre care se află și 4 români – sunt liberi și beneficiază de ajutor consular.

Pe de altă parte, reprezentanții ministerului bulgar de Externe spun că nu pot confirma cele relatate de jurnaliștii iranieni.

Căpitanul navei este cetăţean bulgar și nu ar exista semnale de la acesta că problemele au fost rezolvate și nava este liberă să plece.

Autoritățile iraniene insistau că acest caz va fi soluționat, pentru că – cităm – este vorba de un dosar judiciar şi nu de un caz politic sau militar”.