Confidenţialitate

NATO va înființa noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, anunță Jens Stoltenberg

Decizia va fi luată joi, la summitul NATO, în care se va discuta și rolul Chinei în războiului din Ucraina. Un apel va fi și către Belarus, pentru a înceta să mai susțină atacurile Rusiei. Liliana Nicolae ne spune mai multe

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat miercuri în avanpremiera summit-ului NATO, că Alianța va înființa patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.

Nu e clar dacă în cazul României este vorba despre grupul de luptă agreat în urmă cu o lună, condus de Franța, sau e vorba despre un al doilea grup de luptă.

Grupurile de luptă ale NATO sunt compuse din circa 1.000 de militari și au rolul de a ajuta statele-gazdă să își pregătească defensiva.

Principalele declarații ale secretarului general NATO:

-Vom discuta rolul Chinei în această criză. Beijing a furnizat susținere politică Rusiei, aliații sunt îngrijorați că Beijingul ar putea furniza ajutor militar Rusiei.

-Vom cere Belarus să nu mai suțină războiul Rusiei.

-Nu putem lua pacea drept garantată, așa că aliații NATO trebuie să crească investițiile militare.

-Putin trebui să încheie acest război și să se angajeze în diplomație reală.

-Aliații NATO au răspuns la criză cu o susținere puternică pentru Ucraina și impunerea de costuri fără precedent pentru Rusia.

-Mă aștept ca liderii NATO să majoreze semnificativ prezența în țările din Est cu trupe pe uscat, pe mare și în spațiul aerian.

-La summitul de joi, vom discuta despre susținere pentru Georgia și Bosnia-Herțegovina.

-O eventuală utilizare a armelor chimice de către Rusia va avea consecințe majore.

-Mă aștept ca liderii NATO să discute despre întărirea susținerii pentru Ucraina. Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă.

-Trebuie să facem tot posibilul ca războiul să nu escaladeze dincolo de granițele Ucrainei.

-Rusia nu poate câștiga un război nuclear. Retorica nucleară contrazice flagrant acordurile internaționale pe care Rusia le-a semnat.

-Am furnizat Ucrainei echipamente de protecție împotriva armelor chimice și biologice, aliații vor discuta mâine cum să majoreze această susținere.