NATO este în alertă din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu

NATO anunță că monitorizează îndeaproape situaţia din regiunea Orientului Mijlociu, după ce generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid american în Irak.

În timp ce oficialii la vârf din Iran amenință Statele Unite că se vor răzbuna, președintele american dă replica într-un mesaj publicat pe Twitter.

„Rămânem în contact apropiat cu autorităţile americane”, a transmis un purtător de cuvânt al NATO.

Reacția vine după ce influentul general Qassem Soleimani, şi un alt marcant lider pro-iranian din Irak au fost ucişi într-un raid american la Bagdad.

Acțiunea a fost ordonată de preşedintele american Donald Trump, la trei zile după ce ambasada Statelor Unite la Bagdad a fost atacată marţi de manifestanţi pro-Iran.

În timp ce Teheranul amenință că va răzbuna uciderea lui Soleimani, președintele american a transmis pe Twitter următorul mesaj: „Iranul nu a câștigat niciodată un război, dar nu a pierdut niciodată o negociere!”, interpretat de presa americană că un apel clar că Trump ar fi dispus să negocieze cu Teheranul astfel încât situația conflictuală să nu escaladeze.

Tensionarea conflictelor geopolitice din Orientul Mijlociu ar putea provoca Iranul să recurgă la perturbarea sau chiar blocarea transporturilor internaționale de petrol prin Strâmtoarea Ormuz – un punct strategic pentru tranzitul petrolului din regiunea Peninsulei Arabe, arată CNN într-o analiză.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS