Confidenţialitate

NATO cere din nou Rusiei să vină cu dovezi că își retrage trupele de la granița cu Ucraina | AUDIO

Secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, spune că informațiile de până acum arată că Moscova ar spori de fapt numărul de militari în regiune.

Apelul vine după ce mai multe state occidentale s-au arătat circumspecte vizavi de anunțul de marți al Rusiei cum că și-ar retrage trupele.

Secretarul general al NATO a precizat că, în ciuda imaginilor transmise de Moscova care arată trenuri cu echipamente militare plecând, datele din teren nu arată că Federația își retrage trupele de la granița cu Ucraina. Între timp, țara vecină încearcă  să gestioneze atacul cibernetic masiv, început ieri asupra sa.

Miercuri dimineață, Ministerul Apărării din Rusia a publicat o scurtă filmare în care apar trenuri încărcate cu mașini de luptă plecând din Crimeea, iar explicața  fost că odată ce exercițiile militare s-au încheiat, trupele se întprc în baze.

În același timp, Belarusul a anunțat că după ce exercițiile militare cu Rusia se vor termina, niciun soldat al Federației nu va rămâne în țară.

De partea cealaltă, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că a mai văzut mutări de trupe și echipamente operate de Rusia, iar în final s-a dovedit că de fapt Federația a sporit numărul militarilor dislocați în jurul Ucrainei.

“Rămâne de văzut dacă există o retragere rusă. Ce vedem este că de fapt au mărit numărul de trupe, cu alte trupe care sunt pe drum”, a spus Stoltenberg la începutul unei reuniuni a miniștrilor apărării din cadrul NATO, organizată la sediul din Bruxelles.

Între timp, Ambasada României în Ucraina rămâne între timp deschisă și funcționează normal.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că până acum România a repatriat doar membrii familiilor diplomaților aflați la post în țara vecină și 2 angajați ai instituției care nu erau esențiali. Aceștia din urmă lucrau la reprezentanțele din Kiev și Odessa.

România mai are consulate la Cernăuți și Solotvino. Activitatea acestor reprezentanțe este de asemenea, normală.

„În ceea ce privește Ambasada României la Kiev, în acest moment avem 15 oameni personal al ambasadei, ambasada este pe deplin funcțională. Am retras o parte a personalului ne-esențial, mai precis 2 membri ai personalului ambasadei, care sunt deja în România. Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului ambasadei.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Twitter / Hanna Liubakova

Citește și: Reportaj Europa FM la Cernăuți: Ziua solidarității naționale, celebrată de ucrainieni. „Pentru noi, războiul durează deja de 8 ani” | VIDEO