Naţionalistul Tomislav Nikolici a câştigat scrutinul prezidenţial din Serbia, în pofida tuturor sondajelor și a previziunilor analiştilor politici

Acestea îl dădeau drept favorit pentru un al treilea mandat pe pro-europeanul Boris Tadici.

Sârbii au dat un vot negativ situaţiei economice dramatice și măsurilor de austeritate, la fel ca francezii și grecii. Oamenii au văzut în actualul președinte, Boris Tadici, întruchiparea sărăciei lor și a ratei şomajului de 24%, aşa că l-au ales pe Tomislav Nikolici, care a promis supra-impozitarea bogaţilor şi redistribuirea veniturilor către săraci.

Poreclit ‘groparul’ pentru că deţine un cimitir, Nikolici, în vârstă de 60 de ani, are în spate susţinerea Rusiei. De altfel, în trecut, a declarat în Parlament că ‘ar fi mai bine ca Serbia să devină o provincie rusească decât membră a Uniunii Europene.’ Cu toate acestea, aseară, viitorul președinte a dat asigurări că ‘Serbia îşi va menţine calea europeană’. Asta pentru că – spune el – ţara poate profita de pe urma proiectelor de investiţii ale Uniunii, pentru a-şi redresa economia.

Nikolici este un naţionalist de la care nu se aşteaptă să continue linia începută de Tadici privind minorităţile din Serbia.