NASA oferă un premii de 35.000 de dolari pentru cele mai bune proiecte de toaletă care pot funcționa pe Lună

NASA și-a propus ca până în 2024 să trimită din nou astronauți pe Lună, așa că oferă premii totale de 35.000 de dolari pentru proiectele unor toalete care să poată funcționa și pe Lună.

Conform anunțului, toaleta va trebui adaptată proiectului Artemis, așa că va trebui să funcționeze și în condițiile de microgravitație, dar și pe suprafața Lunii, unde nu există decât a șasea parte din gravitația pământeană.

Misiunea din 2024 va presupune trimiterea pe Lună a primului astronaut femeie, așa că toaleta va trebui să fie potrivită atât pentru un bărbat, cât și pentru o femeie.

De asemenea, o altă cerință, proiectul toaletei trebuie să economisească apa și să asigure un mediu fără mirosuri și bacterii pe stația spațială.

Totodată, toaleta trebuie să poată fi folosită de doi astronauți timp de 14 zile și să permită transferul ușor a materiilor fecale și a urinei în afara stației spațiale.

Va trebui să ocupe puțin spatiu, așa că volumul total va trebui să fie de 12 metri cubi, iar greutatea de cel mult 15 kilograme.

Premiul întâi pentru cel mai bun design de toaletă spațială este de 20.000 de dolari, în vreme ce locul doi vă primi un premiu de 10.000 de dolari, iar locul trei, 5.000 de dolari. Cei care vor să se înscrie trebuie să trimită planul de toaletă, până pe 17 august, iar câștigătorii vor fi anunțați în luna octombrie.

Foto: www.herox.com

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS