Confidenţialitate

NASA a reușit să ia mostre de pe un asteroid aflat la peste 300 de milioane km de Pământ

NASA a reuşit pentru prima dată să ia mostre de pe un asteroid din spaţiu. Nava OSIRIS-REx a aterizat pe asteroidul Bennu și se va întoarce în 2023 pe Pământ cu o cantitate de material cuprinsă între 60 de grame – 2 kg.

Asteroidul de dimensiunea Empire State Building se află la peste 300 de milioane km de Pământ.

Cercetătorii speră ca aceste materiale să explice de ce se poate supravieţui pe Terra şi care sunt şansele să descoperim o planetă ca a noastră.

Nu a fost deloc o misiune uşoară. Neavând gravitaţie, nava s-a folosit de un braţ robotic numit TAGSAM ca să ia mostra de pe asteroid. Altfel, nava s-ar fi împins de la suprafaţa lui Bennu. Operațiunea a durat câteva secunde, dar nava orbitează asteroidul de doi ani.

Inventatorul metodei de extracţie a explicat metoda.

„Ceea ce vedeţi, nava care coboară cu o viteză de 10 centimetri pe secundă, adică de 15 ori mai lent decât viteza cu care mergem. Ia contact cu suprafaţa asteroidului şi dă drumul la un gaz. Acesta mobilizează materialul de sub vârful TAGSAM. Acel gaz este apoi în vidul din spaţiu şi departe de materialele din TAGSAM. Nava porneşte propulsoarele şi se depărtează în siguranţă de pe suprafaţa asteroidului”, explică Beau Bierhaus.

Foto: NASA