Confidenţialitate

Nadia Comăneci

Oficial, România a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria participărilor sale la Jocurile Olimpice în 1984.

România termina pe locul 2 ediția desfășurată la Los Angeles, dar un detaliu uitat de mulți este acela că ediția respectivă a fost boicotată de majoritatea statelor din blocul comunist. Așadar, România a scăpat de adversari puternici, inclusiv de Uniunea Sovietică. O situația similară s-a petrecut în 1980, când Olimpiada de la Moscova a fost boicotată de Statele Unite și mai multe țări occidentale.

Pe de altă parte, în 1976, România a dat piept cu toate țările care contau în sportul mondial. Se întâmpla la Montreal și România termina competiția pe un excepțional loc 6, cu un total de 27 de medalii. Într-o bună măsură, această performanță i se datorează Nadiei Comăneci, fie și pentru că a câștigat 3 dintre cele 4 medalii de aur ale României, la care s-au adăugat încă două, de argint și bronz.

Însă Nadia a câștigat admirația unei lumii întregi pentru alteceva: a fost prima gimnastă care a primit nota 10 în cadrul Jocurilor Olimplice. De altfel, tehnica vremii nu era pregătită pentru perfecțiune și spre stupefacția tuturor, calculatorul sălii a afișat nota 1,00. Episodul a fost mai târziu povestit de antrenorul Bella Karolyi:

„Scuzaţi-mă, am spus, este foarte important pentru mine să ştiu nota Nadiei. Şi atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a arătat cele zece degete ale mâinilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Şi atunci am auzit vocea crainicului: Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota zece!

După retragerea din activitate, Nadia a activat în cadrul Federaţiei Române de Gimnastică. Primea multe invitații la evenimente desfășurate în străinătate, însă autoritățile vremii nu îi permiteau să participe. E drept, și pentru ca soţii Ceauşescu se temeau că Nadia ar putea fugi din țară asemenea foștilor ei antrenori, Bella și Martha Károlyi. Inevitabilul s-a produs în noiembrie 1989, când Nadia Comăneci a trecut în Ungaria și apoi în Austria, unde a cerut azil politic Statelor Unite. Peste ocean, l-a cunoscut pe fostul gimnast american Bart Conner. Au împreună un copil: Dylan, născut în 2006.

La Radio cu Andreea Esca și Nadia Comăneci

Nadia Comăneci și-a spus povestea vieții sale într-o ediție specială La Radio cu Andreea Esca transmisă în direct din Cluj Napoca în vara lui 2017.