Confidenţialitate

Muzicalul „West Side Story”, o poveste încărcată de istorie

Muzicalul „West Side Story” este mult mai mult decât un celebru film clasic și o producție istorică, importantă pe Broadway. Este un simbol cultural american, iubit de un larg public internațional; de la lansarea pe Broadway, în 1957, a fost regândit și recreat continuu în diverse forme și în cele mai neașteptate locuri din lume.

Regizat de Steven Spielberg, bazat pe un scenariu semnat de Tony Kushner, câștigător al premiului Pulitzer, filmul „West Side Story / Poveste din cartierul de vest” spune povestea clasică a rivalităților acerbe și a iubirii tinere din New York-ulanilor (1950), reluând o temă foarte populară care a generat fenomenul musical-urilor.

Spielberg subliniază: „În teatru, «West Side Story / Poveste din cartierul de vest» a fost jucat în toată lumea, de la licee, la teatre comunitare. O parte din puterea acestei producții constă în capacitatea sa de a fi remontată și reimaginată în nenumărate feluri.”

„West Side Story” – creat de patru genii incontestabile, regizorul și coregraful Jerome Robbins, compozitorul Leonard Bernstein, textierul Stephen Sondheim și dramaturgul Arthur Laurents – a avut premiera pe Broadway, pe 26 septembrie 1957, la Winter Garden Theatre și având apoi nu mai puțin de 732 de reprezentații.

Spectacolul a cunoscut o perioadă lungă de gestație. Robbins a conceput pentru prima dată un astfel de musical în 1949, lucrând cu un scenariu pe care el și Bernstein l-au schițat și care se referea la conflictul dintre o familie irlandeză catolică și o familie evreiască care trăiește în Lower East Side.

În 1955, după o întâlnire cu Laurents, dramaturgul și scenaristul a prezentat un scenariu cu două bande de adolescenți din New York, una dintre ele fiind formată din portoricani proaspăt sosiți în oraș și cealaltă din descendenți ai clasei muncitoare desprinsedin rândul imigranților europeni.

Proiectul a prins contur, deși finanțarea nu a fost ușor de obținut, iar repetițiile au început în iulie 1957, iar spectacolul a putut fi lansat la scurt timp. Potrivit lui Alexander Bernstein, fiul celebrului compozitor, spectacolul nu a fost însă un hit uriaș. „Succesul a venit când a apărut filmul trei ani și jumătate mai târziu.”

Filmul lui Robert Wise-Jerome Robbins din 1961 fost un succes enorm. A câștigat zece premii Oscar și a marcat începutul apariției musicalului ca fenomen cultural.

Europa FM este partenerul oficial al lansării „West Side Story„ în cinematografele din România.