Muzeul Prado din Madrid expune lucrări care descriu diversitatea sexuală, cu ocazia WorldPride 2017

Muzeul Prado din capitala Spaniei marchează WorldPride 2017 – o serie de evenimente dedicate comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transgender) care sunt organizate la Madrid – prin înființarea unui circuit artistic și publicarea unui ghid în culori cu lucrări din colecțiile sale permanente, care descriu diversitatea sexuală începând din Antichitate și până în secolul al XIX-lea, informează Reuters.

Operele expuse includ un bust din marmură ce datează din secolul al XVI-lea, despre care se crede că ar fi Sappho, celebra scriitoare din Grecia Antică, care a scris poezii de dragoste înflăcărate, dedicate unei alte femei, dar și un portret din secolul al XVII-lea al unei femei cu barbă, realizat de artistul spaniol Juan Sanchez.

“Nu este ceva erotic, pentru că nu era necesar să fie așa. Este o reflectare istorică”, a spus Carlos Navarro, unul dintre curatorii expoziției.

WorldPride, un eveniment care promovează drepturile comunității LGBT prin intermediul unor parade, festivaluri și activități culturale, are loc la intervale de câțiva ani în orașe mari ale lumii. Autoritățile se așteaptă ca evenimentul să atragă în acest an până la trei milioane de vizitatori la Madrid în perioada 23 iunie — 2 iulie.

Una dintre “bijuteriile” expoziției este o lucrare mai puțin cunoscută, datând de la începutul secolului al XIX-lea, a unuia dintre cei mai importanți artiști spanioli, Francisco de Goya, reprezentând un bărbat ce face o grimasă, îmbrăcat în haine de femeie, cu fusta ridicată și cu ciorapii rulați în jurul gleznelor.

Desenul este intitulat “El Maricon de la Tia Gila” (“Homosexualul Mătușii Gila”). Atunci când Goya nu picta portrete pe comandă pentru familia regală, el făcea multe schițe, care descriau oamenii de rând din satele spaniole de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS