Muzeul in aer liber din Sibiu sau cum putem redescoperi valorile traditionale

Colecția de mori și Casa din Vlădești, care apare pe bancnota de 10 lei, se numără printre atracțiile turistice ale muzeului.

Muzeul Astra din Sibiu este unul dintre cele mai mari muzee de profil din Europa și unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de la noi. Statisticile ne arată că anul trecut, aproape un sfert de milion de turiști au ajuns în Dumbrava Sibiului, circa o treime dintre aceștia fiind turiști străini de pe toate continentele. Găsesc aici o altă lume și o altă epocă. De exemplu, Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului adăpostește cea mai mare colecție de mori de apă din Europa. Apoi, mai sunt evenimentele culturale care îi atrag ca un magnet pe turiști, afirma directorul general al Muzeului, Ciprian Anghel Ștefan.

Marea provocare pentru reprezentanții muzeului nu este aceea de a-i implica pe străini în activități precum olărit sau țesut, ci aceea de a le traduce denumirile unor obiecte străvechi, adaugă domnul Ștefan.

În ceea ce privește patrimoniul, una dintre atracțiile principale pentru turiști este Casa din Vlădești, cea care apare pe bancnota de 10 lei.

Locuința datează din 1835 și a aparținut unei familii de boieri. A fost demontată și transportată cu totul – inclusiv pietrele din jur – la muzeul sibian.

(AUDIO directorul general al Muzeului, Ciprian Anghel Ștefan)