Mutaţiile genetice din cancerul pulmonar pot fi depistate cu mulţi ani înainte de apariţia bolii

O atitudine sănătoasă este să mergem la medic în plină stare de sănătate pentru teste de screening care pot depista cancerul într-un stadiu incipient, când simptomele încă nu au apărut.

Cancerul pulmonar poate rămâne ascuns pentru mai mult de 20 de ani înainte de a deveni agresiv din punct de vedere clinic.

Cercetătorii au inclus într-un nou studiu pacienți fumători, foști fumători, dar și nefumători, suferinzi de cancer pulmonar. Rezultatele au arătat că erorile genetice inițiale care stau la baza apariției acestei boli pot rămâne nedetectate timp de mulți ani.

În momentul în care acestor mutații genetice li se adaugă altele, atunci începe înmulțirea celulelor și apare creșterea tumorală. Acest lucru nu înseamnă că doar genetica este de vină. Principalul factor de risc, fumatul, induce multe dintre transformările genelor care apoi conduc la apariția cancerului pulmonar.

Beneficiile studiului ar putea fi găsirea unor tratamente care pot fi aplicate în stadiile inițiale ale cancerului.

Ratele de supraviețuire ale pacienților care suferă de cancer pulmonar sunt mici în momentul de față.

O atitudine sănătoasă este să mergem la medic în plină stare de sănătate pentru teste de screening care pot depista cancerul într-un stadiu incipient, când simptomele încă nu au apărut.

Un sfert din totalitatea pacientilor nu prezinta simptome sugestive in momentul in care se stabileste diagnosticul de cancer pulmonar şi este diagnosticat prin efectuarea de radiografii sau tomografii pentru alte probleme de sanatate.

Restul pacientilor au simptome precum tusea, expectorația cu sânge, respirația îngreunată, șuierătoare, durerile toracice și scăderea ponderală.

Pacienţii sunt sfatuiti sa se adreseze unui medic imediat ce observa ca prezinta aceste simptome.