Confidenţialitate

Muncitorii străini, soluția salvatoare pentru hotelierii de pe litoral

Criza forței de muncă produce îngrijorare în rândul agenților economici de pe litoral, în apropierea deschiderii sezonului estival.

Multe hoteluri și restaurante riscă să rămână închise din cauza deficitului de personal.

Soluția găsită este angajarea de muncitori străini.

Cei mai mulți sunt din Asia, după cum relatează corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu :

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În stațiunile de la mare, cei mai mulți angajați străini sunt din Sri Lanka, Bangladesh, India, Nepal. Angajarea lor este de fapt soluția găsită de hotelieri din cauza lipsei de personal autohton.

„Forță de muncă din Asia va beneficia de cazare și mesele incluse în cadrul hotelului. Salariile încep de la 500 de dolari, 600, 700, 800 în funcție de cum este calificarea”.

Muncitorii străini lucrează la bucătărie, la bar, în hotel, la curățenie, sau pe plajă.

Sandun și Sasith, din  Sri Lanka, sunt colegi:

„De doi ani jumătate lucrez aici, ajutor ospătar. Fac curat masă, pune bar, nu-i problem. Everything ok. Vara, multe mese, multe comenzi”.

Muncitorilor străini li se alătură in acest sezon estival și refugiați din Ucraina, anunță Corina Martin de la Asociația Patronală RESTO Constanța:

„Deja sunt angajate ucrainence în recepțiile de hotel, în baruri. Guvernul a modificat legislația și asta permite angajarea lor în procedură simplificată și vrem să o folosim pentru că ne apropiem de deschiderea de sezon.”

Reprezentații HORECA  susțin că este nevoie de 50.000 de salariaţi în plus în domeniu şi cer Guvernului soluții pentru a angaja rapid un număr cât mai mare de muncitori străini.