Munchen: Ultimul martor al asasinării lui Adolf Hitler a murit

Acesta avea de 90 de ani

Ewald Heinrich von Kleist s-a născut la 10 iulie 1922 într-o zonă din nord-estul Germaniei care astăzi aparţine Poloniei, într-o familie de proprietari de terenuri cu o veche tradiţie militară. Tatăl său a fost un oponent al lui Hitler încă dinainte de instalarea acestuia la putere, în 1933, fiind ulterior arestat în repetate rânduri. În pofida opoziţiei familiei faţă de nazişti, tânărul von Kleist s-a înrolat în armata germană în 1940.

În timpul convalescenţei, în ianuarie 1944, a fost abordat de un alt ofiţer dintr-o familie de aristocraţi, care i-a prezentat un plan de asasinare a a lui Hitler.

Von Kleist fusese desemnat ca ofiţerul care să-i prezinte lui Adolf Hitler un nou model de uniformă care urma sa fie detonata. Acest plan nu a mai fost pus însă în aplicare.

Cateva luni mai tarziul Von Kleist a luat parte la un alt complot. Acesta urma să aducă în apropierea lui Hitler o geantă cu explozibil. In final acesta a fost inlocuit cu un alt soldat.

Von Stauffenberg a fost arestat după dezvăluirea complotului, alături de alte zeci de persoane. Însuşi von Kleist a fost arestat şi interogat de Gestapo, fiind ulterior trimis într-un lagăr de concentrare, iar apoi pe front.