Confidenţialitate

Mulți români din Kabul încă nu pot ajunge la aeroportul militar pentru evacuare

Peste 40 de români aşteaptă să fie evacuaţi din Afganistan. MAE lucrează la autorizații de survol pentru avionul ce ar urma sa-i evacueze.

Europa FM a vorbit cu apropiați ai mai multor români aflați în Kabul. O mică parte din cei peste 40 de români sunt deocamdată în siguranță pe aeroportul militar, păziți. Restul, printre care si cei care lucrează pentru diferite ONG-uri și firme private de securitate se află în diferie campusuri, păzite de indivizi înarmați, cu care, spun surse diplomatice de la București, se poartă negocieri pentru a le permite românilor să ajungă pe aeroportul militar din Kabul. Situația este complicată pentru că nu este clar dacă cei care nu permit ieșirea românilor din aceste campusuri sunt talibani mai permisivi sau bande care pretind că sunt talibani.

Luni noapte, înafară de cei 35 de români despre care autoritățile române au afirmat că știau, alți 7 români și-au anunțat prezența în Afganistan.  Ministerul de externe lucrează pentru obținerea autorizațiilor de survol și alimentarea unui avion românesc care să meargă la Kabul după români. Există și varianta ca un avion NATO, staționat în prezent în Ungaria, să plece către Kabul pentru a-i salva pe români.

În ceea ce îi privește pe cei care lucrează pentru ONU, surse diplomatice au declarat în exclusivitate pentru Europa FM, că Organizația Națiunilor Unite a informat Bucureștiul că are propriul plan de evacuare.

Anca Grădinaru, reporter Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.