Confidenţialitate

Firme afectate de îmbătrânirea forței de muncă și de reglementările fiscale

Fenomenul migrației afectează grav forța de muncă din țara noastră.

Ne pleacă medicii, inginerii, cercetatorii. Dar nu mai avem nici muncitori pentru micile afaceri, se plâng patronii.

Călin Pop este un om de afaceri din Baia Mare. Are o firmă de curățenie cu aproape 240 de angajați, iar activitatea și-o desfășoară în 10 județe.

Face greu angajări și se bazează mai mult pe forță de muncă îmbătrânită.

”Afacerea, în principiu, se axează pe servicii. Servicii de curățenie, deratizare, amenajări, recolări . Majoritatea tineretului nu dorește să lucreze pe bani puțini. Toți vor să fie directori … ca să spun așa. Multă lume se duce în străinătate și mai rămâne cu oameni în vârstă, pe care foarte greu îi putem mobiliza.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an se resimte în dificultatea de a găsi forță de muncă.

”Noi avem și servicii de curățenie, la o bancă sau la un birou … unde lucrăm doar 2-3 ore pe zi. Pentru angajații care lucrează 2-3 ore pe zi, trebuie să plătim aceleași contribuții ca pentru un om care lucrează 8 ore. Ceea ce mi se pare anormal.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit unui barometru realizat recent pe un grup de 150 de oameni de afaceri şi experţi în resurse umane, criza de pe piaţa forţei de muncă se va amplifica în acest an.

Unul dintre principalele motive este plecarea românilor din țară, dar și modificările foarte dese ale politicilor fiscale.

Un studiu recent arată că, în acest an, criza de pe piaţa forţei de muncă se va amplifica , iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajaţi, estimează oamenii de afaceri şi specialiştii.

Întrebaţi privind criza de pe piaţa forţei de muncă în acest an, 72% dintre respondenţi au declarat că fenomenul se va amplifica în acest an, 22% estimează că situaţia va rămâne la acelaşi nivel ca şi în 2017, în timp ce 6% au evitat să răspundă, considerând că, în actualul context macro-economic, este dificil să preconizeze ce se va întâmpla în următoarele luni.

Studiul mai arată că decalajul dintre cererea de forţă de muncă specializată şi ofertă se va accentua, pe fondul creşterii emigraţiei, pe de o parte, şi al angajărilor în cadrul companiilor de stat, pe de altă parte.

Oamenii de afaceri şi experţii în resurse umane sunt îngrijoraţi şi de impactul modificărilor fiscale intrate în vigoare în acest an dar şi de perspectivele unor noi decizii în acest sens (schimbarea regimului de impozitare a profesiilor liberale, introducerea impozitului progresiv etc.), despre care mulţi spun că vor bulversa mediul de business.