Muhammad Ali – cel mai carismatic sportiv din istorie

Muhammad Ali va rămâne în istorie nu doar prim performanțele sportive, care sunt departe de ale altor mari boxeri, ci mai ales prin faptul că a fost un „personaj” unic și inconfundabil.

Declarațiile lui erau adevărate „maxime” citate de întreaga lume, iar conferințele de presă la care participa atingeau audiențe record. A luptat nu doar în ring, ci și în societate împotriva unor nedreptăți, ca rasismul sau războaiele.

I-a fost retrasă licența de sportiv profesionist fiindcă a refuzat să se înroleze pentru conflictul din Vietnam, declarând: „Lupta mea este aici, acasă. Nici un vietnamez nu mi-a spus vreodată Nigger!”.

Reușea să depășească situațiile dificile cu umor și o ironie ascuțită: „Tocmai câștigasem medalia olimpică de aur și eram foarte mândru de mine. Am intrat într-un bistro și am cerut un hamburger. Mi-au spus că nu servesc negrii. Le-am răspuns că nici nu vreau un negru, vreau doar un hamburger! Apoi m-am dus pe un pod și mi-am aruncat medalia în râu. Cam atât cu gloria mea în America”.

După ce a devenit campion mondial la profesioniști, a renunțat la numele de Cassius Clay și s-a rebotezat după Islam ca Muhammad Ali. A cerut ca nimeni să nu îl mai apeleze cu „numele de sclav” pe care l-a purtat înainte.

Fiecare apariție a sa în public, începând de la lupta cu deținătorul centurii mondiale – Sonny Liston și până la marea confruntare cu George Forreman din Zair – celebra „Rumble în the Jungle”, Ali a lansat zeci de afirmații memorabile:

“Sunt cel mai mare (the greatest)! Am spus asta înainte să știu că sunt”.
“Sunt tanăr, sunt chipeș, sunt rapid. Sunt imposibil de învins”.
”Zboară ca un fluture, înțeapă ca o albină. Mâinile nu pot lovi ce ochii nu pot vedea”.
„I-am dat lui Floyd Patterson atâția pumni în cap, încât două săptămâni și-a pus pălăria cu încalțatorul”.
“E greu să fii umil când ești atât de mare ca mine”.
“Nu munții pe care îi ai de urcat te obosesc, ci pietrele din pantofi”.
“Dacă visezi că mă poți bate, mai bine te trezești și îți ceri scuze”.
“Un om care privește lumea la 50 de ani așa cum a privit-o la 20, a irosit 30 de ani din viață”.
“Am urât fiecare minut de antrenament, dar mi-am spus: Nu renunța. Suferă acum și trăiește restul vieții ca un campion”.
“Acasă sunt un tip de treabă, dar nu vreau ca lumea să știe. Fiindcă oamenii modești nu ajung prea departe”.
“Eu sunt astronautul boxului. Joe Louis și Jack Dempsey au fost doar piloți”.
„Ce înălțime ai? Ca să știu cât trebuie să pășesc înapoi când te vei prăbuși”.
“Sunt cel mai recunoscut și iubit om care a existat vreodată. Pentru că pe vremea lui Iisus și Moise nu erau sateliți, așa că nu toată lumea știa de ei”.
„Sunt atât de rapid încât aseară am apăsat pe întrerupător și am ajuns sub plapumă înainte să se stingă becul!”.
„Nu mai sunt același bărbat de acum 10 ani? Am întrebat-o pe nevasta ta și mi-a spus că nu mai ești același bărbat de acum doi ani!”.
„Să urăști oameni din cauza culorii lor este greșit. Nu contează ce culoare are cel care urăște. Este pur și simplu greșit”.
„Sunt rău. M-am luat la trântă cu un aligator. M-am luptat cu o balenă. Am rănit o cărămidă. Am spitalizat o stâncă. Sunt atât de rău încât aș îmbolnăvi și medicamentele!”.
„Este doar o meserie. Iarba crește, păsările zboară, valurile ating nisipul….eu bat oameni”.

Supranumit „The G.O.A.T.” (greatest of all time), Muhammad Ali a încetat din viață vineri, la vârsta de 74 de ani, într-un spital din Phoenix. El va fi  înmormântat miercuri, la Louisville în statul Kentucky, acolo unde s-a născut.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS