Confidenţialitate

Mugur Isărescu, despre impactul pierderii fondurilor europene din PNRR: „Ar fi rău și foarte rău. Adică, să ai bani gratis și noi să îi ratăm?” | AUDIO 

Banca Națională pregătește măsuri pentru eventuale noi turbulențe politice în România. Va încerca să mențină stabil cursul valutar. BNR a menținut dobânda cheie la 6,50%, în ședința de politică monetară de vineri, din cauza tensiunilor politice interne. Dar sunt multe situații neprevăzute și în plan extern – inclusiv întâlnirile programate în Arabia Saudită privind situația Ucrainei și summit-ul de urgență de la Paris, subliniază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Chiar astăzi, cu summitul acesta al țărilor europene mai mari, riscurile pe care le-am prins noi, cele trecute, ar putea să se dovedească, să spun așa, depășite”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mugur Isărescu: „Inflația rămâne undeva până în 5%, conform prognozei noastre. Ea se duce în jos începând cu vara. Riscurile la adresa traiectoriei proiectate arată inflația și în sus și în jos. Nu vi le comentez, pentru că sunt atât de multe incertitudini. În zilele următoare aflăm ce se întâmplă în Arabia Saudită. Chiar astăzi, cu summitul acesta al țărilor europene mai mari, riscurile pe care le-am prins noi, cele trecute, ar putea să se dovedească, să spun așa, depășite”.

Guvernatorul BNR a făcut aceste declarații în timp ce prezenta raportul trimestrial privind inflația.

Inflația va scădea din vară, iar în trimestrul IV din 2025 – adică spre sfârșitul anului – ar urma să ajungă la 3,8%. Deocamdată, în ianuarie, a scăzut ușor la 4,95 la sută.

Mugur Isărescu: Banca Națională este pregătită și pentru eventuale noi turbulențe politice interne

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reporter: Și în ceea ce privește riscurile de pe plan intern, avem o incertitudine politică foarte mare și voiam să vă întreb dacă vă pregătiți în vreun fel pentru scenariul post-alegeri prezidențiale, în condițiile în care România s-ar confrunta cu un capital outflow masiv?

Mugur Isărescu: „Bineînțeles că ne pregătim. Suntem deja pregătiți şi aceste ieşiri de capital, ca să nu le numesc chiar ieşiri de capital, diminuarea intrărilor de capital şi bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Şi noi îl acoperim aşa cum v-am spus anterior. Deci, suntem pregătiţi, de-aia v-am spus şi că nu este momentul nici să ne gândim la o reducere de rată de politică monetară, pentru că asta, în condițiile actuale, fluctuații puternice, incertitudini în ceea ce privește mișcările de capital. Poate să sune o invitație pentru presiuni, în sensul deprecierii leului”, a declarat Mugur Isărescu.

„Ar fi rău și foarte rău! Să avem bani gratis și noi să îi ratăm” – așa a comentat guvernatorul BNR faptul că Guvernul a reușit să obțină foarte puțin din fondurile europene puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Unele plăți sunt blocate pentru că NU s-au făcut reformele promise: pensiile speciale au rămas la fel, iar la vârful companiilor de stat a fost numită  – în continuare – clientela politică.

Mugur Isărescu: „Cum să ratăm așa ceva? Adică, să ai bani gratis și noi să îi ratăm?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reporter: Care ar fi impactul unei ratări a Programului Național de Redresare și Reziliență? Suntem la 14% din jaloane și ținte îndeplinite și un an și jumătate până la a trebui să le bifăm pe toate și 19 miliarde pe masă.

Mugur Isărescu: „Nu mă mai speriați. Păi nu, ar fi rău, bineînțeles. Ce răspuns vreți să vă dau? Ar fi rău și foarte rău, poftim! Cum să ratăm așa ceva? Adică, să ai bani gratis și noi să îi ratăm? Dar, în sfârșit, trebuie eforturi. Trebuie eforturi și mobilizare. Și mobilizare politică, în principal, că nu depinde de altceva”.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Liderul senatorilor PSD spune că ieșirea de la guvernare este exclusă: „După demisia președintelui României, a avea loc și o demisie a prim-ministrului – asta ar arunca țara în aer” / Cei care vor vota pentru moțiunea de cenzură nu vor mai face parte din PSD