„Mr. Holmes”, prezentat în premieră în România în închiderea Festivalului Internațional de film Independent Anonimul 2015 – VIDEO

Mr. Holmes, în regia lui Bill Condon, va fi prezentat în premieră în România în închiderea celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, sâmbătă, 22 august.

Ian McKellen joacă rolul Domnului Holmes în filmul omonim regizat de Bill Condon, alături de apreciata actriță Laura Linney. Prezentat la Berlinale 2015, filmul propune o nouă perspectivă asupra celui mai cunoscut detectiv din lume. Atât Linney, cât și McKellen au primit câte o nominalizare la Premiile Oscar după ce au lucrat cu regizorul Bill Condon: Linney, în 2005 pentru rolul secundar din Kinsey și, respectiv, McKellen în 1999 pentru rolul din Gods and Monsters, film pentru care, de altfel, Bill Condon a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat.

Chuck Norris vs Communism, în regia Ilincăi Călugăreanu, va fi prezentat în proiecție specială la Anonimul. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film Sundance și premiera europeană la Festivalul de Film din Edinburgh. În 2012, spectatorii de la Anonimul au putut vedea un scurt fragment din film, prezentat de către Ilinca Călugăreanu, care menționează: „ideea de a face acest film mi-a venit în noiembrie 2011, când filmam la European Psychoanalytic Film Festival în Londra. Asistând la un Q&A, am realizat că persoana din fața mea era Irina Nistor. A pus o întrebare și sunetul vocii ei mi-a adus în minte întreaga copilărie”.

În România anilor 1980, mii de filme din Vest au pătruns prin Cortina de Fier, deschizând o fereastră către lumea liberă celor care îndrăzneau să se uite. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS și o traducătoare curajoasă le-au adus oamenilor magia filmului, aprinzând scânteia unei revoluţii. Chuck Norris vs Communism va fi proiectat în prezența regizoarei Ilinca Călugăreanu, criticului de film Irina-Margareta Nistor, actriței Ana Maria Moldovan și a costume designer-ului Alina Morar.

În Competiția de Lungmetraj concurează în acest an șase titluri, propuse de către curatorul de film Ludmila Cvikova:

Cerul de deasupra noastră/ The Sky Above Us, regia Marinus Groothof, Olanda- Belgia- Serbia- Grecia, 2015 – prezentat în cadrul secțiunii Limelight la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, 2015;

Pescărușii/ The Gulls, regia Ella Manzheeva, Rusia, 2015- prezentat în cadrul Berlinale Forum 2015;

Max & Lenny, regia Fred Nicolas, Franța, 2014- inclus în Selecția oficială a Festivalului de Film de la Sydney 2015;

Corpul/ Body, regia Malgorzata Szumowska, Polonia, 2015- recompensat cu Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlinale 2015;

Lumea e a mea/ The World is Mine, regia Nicolae Constantin Tănase, România, 2015- distins cu Mențiunea specială a secțiunii competiționale East of the West din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, 2015;

Copiii/ Children, regia Jaro Vojtek, Slovacia- Cehia, 2014- recompensat cu premiile pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai bună actriță în rol secundar- Éva Bandor, Cea mai bună imagine- Tomáš Stanek la Festivalul de Film de la Beijing, în 2015.

Trofeul Anonimul va fi acordat exclusiv pe baza voturilor exprimate de publicul prezent la Sfântu Gheorghe.

ANONIMUL 12

Anonimul 12 se va desfășura în perioada 17- 23 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Ediția a 12-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Uniunii Cineaștilor din România, Consiliului Județean Tulcea și Institutului Cultural Român.