Confidenţialitate

Motivul pentru care ghețarul Marmolada s-a rupt, provocând o avalanșă care a ucis cel puțin 7 oameni. Explicația profesorului Adrian Stănică | AUDIO

Gheţarul Marmolada, supranumit „regina Dolomiţilor”, este cel mai mare gheţar din acest lanţ muntos din nordul Italiei, care face parte din Alpi. Desprinderea bucății de gheață, care a provocat avalanșa, a avut loc a doua zi după ce s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului de 10 grade Celsius.

Profesorul Adrian Stănică: „Ghețarii montani, cel puțin în Europa, sunt într-o retragere accentuată”

Profesorul Adrian Stănică, director general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România – GeoEcoMar, explică pentru Europa FM că: „Datorită încălzirii accelerate a climei și a valului actual de căldură, asemenea fenomene se produc din ce în ce mai des și se produc la înălțimi din ce în ce mai mari”.

„Ghețarii montani, cel puțin în Europa, sunt într-o retragere accentuată. În ultimii 20-30 de ani, ghețarii din Alpi au pierdut suprafețe absolut impresionante, dacă ar fi să comparăm cu primele imagini satelitare care au fost puse la dispoziția cercetătorilor acum 40 de ani, vedem că a rămas o porțiune foarte redusă de gheață montană”, a adăugat profesorul Adrian Stănică.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Stănică spune că astfel de incidente au efecte și pe termen lung

Profesorul Adrian Stănică, director general al Institutului Național de Geologie și Geoecologie Marină din România – GeoEcoMar, a explicat pentru Europa FM că există efecte pe termen lung din cauza acestor incidente.

„Topirea ghețarilor și aceste avalanșe care sunt parte a proceselor de topire și reducere a ghețarilor vor duce la un moment dat la secarea părții superioare a râurilor cu tot ce înseamnă asta, cu tot ce va însemna o secetă de la munte spre mare”, a mai spus profesorul Adrian Stănică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În Italia continuă căutările persoanelor dispărute în urma avalanșei din Alpi

În Italia, continuă căutările persoanelor dispărute în urma avalanșei de ieri după-amiază, când un bloc uriaș de gheață s-a desprins de pe vârful Marmolada, la peste 3.000 de metri altitudine.

Totodată, continuă procedurile de identificare a victimelor. Cel puțin 7 persoane au murit. Iar dacă inițial, presa din peninsulă anunța că printre dispăruți se află și 3 români, informația a fost dezmințită de Ministerul de Externe de la București.

Mai multe persoane aflate în zonă au filmat momentul în care bucata de gheață s-a desprins și a luat-o la vale.

Cu o zi înainte, o comisie a serviciului de salvare alpină survolase zona și a publicat o filmare cu informația că din 10 mai, temperaturile în zonă a crescut, atingând chiar și 10 grade Celsius.

Mai multe elicoptere de salvare au ajuns la fața locului. Cel puțin 7 persoane au murit, mai mulți răniți – unii în stare gravă. Cu puțin timp în urmă premierul Italiei, Mario Draghi a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Cei 3 români, declarați dispăruți în incidentul provocat de ghețarul Marmolada, se află în afara oricărui pericol

Inițial, presa italiană anunțase că printre persoanele dispărute se află trei cetățeni români – informație dezmințită de Ministerul Român de Externe. Aceștia ar fi fost cazați într-o locație fără acces la telefonie sau internet. Odată ce au putut comunica au anunțat că sunt în afara oricărui pericol.

MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români. Însă, autoritățile italiene continuă procedurile de identificare a tuturor victimelor.

Sursa foto: Captură foto / YouTube / Mattino di Padova

Citește și: Italia: Ruperea ghețarului Marmolada face victime

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.