Confidenţialitate

Motivele pentru care să vizitezi Capitalele Verzi Europene Grenoble, Lisabona și Essen

Grenoble

Orașul francez Grenoble a deținut titlu de Capitală Verde Europeană în 2022. Este un oraș de care vă veți îndrăgosti când veți afla cu câtă atenție și-a planificat strategiile de protecție a mediului. Înconjurat de trei lanțuri muntoase, orașul face eforturi constante pentru un transport ecologic. După ce autoritățile au limitat viteza de deplasare la 30 de km pe oră în tot orașul, Grenoble a devenit metropola cu cel mai scăzut nivel de emisii poluante din Franta. Până în 2018, nivelurile de particule fine din aer au scăzut cu aproape 30%. Contribuie aici și faptul că multe dintre mijloacele de transport în comun sunt electrice sau funcționează cu biogaz. O idee inedită este utilizarea stației de tratare a apei din oraș pentru a produce acest tip de carburant alternativ. Din nămolul rezultat în urma epurării apei se obține suficient biogaz pentru a alimenta peste 125 de autobuze urbane în fiecare zi.
Având la dispoziție aproape 500 de km de piste pentru biciclete dintre care 25 km de autostrăzi pentru biciclete, veți simți cu adevărat bucuria plimbării prin natură. Pe lângă vegetația specifică munților din apropiere, în oraș au fost plantați peste 5500 de copaci, începând cu 2014, iar autoritățile și-au propus să ajungă la 10.000 de copaci plantați înainte de 2030. În cele două parcuri naționale care se află în munții din jurul orașul veți putea face numeroase drumeții, iar la întoarcere vei mânca sănătos și mai ales – local, pentru ca in Grenoble a fost creată o marcă agroalimentară locală. Astfel, lanțul de aprovizionare se scurtează, iar fermierii din zonă sunt încurajați să folosească metode de producție ecologice.

 

Lisabona

Capitala Portugaliei și unul dintre cele mai vechi orașe din lume, Lisabona a deținut titlul de Capitală verde a Europei în 2020, an dominat de pandemia de Covid-19. Autoritățile nu s-au lăsat însă descurajate și au militat în continuare pentru un stil de viață care să atenueze schimbările climatice. Încă din 2008, Lisabona a înregistrat o creștere cu 16% a spațiilor verzi noi, iar treaba continuă. Acum, 85% dintre locuitori au un spațiu verde la 300 de metri de casă, iar în curând procentul va crește la 93%. În total 100.000 de copaci au fost plantați în Lisabona, începând cu 2017. Transformarea orașului într-unul verde nu este doar treaba autorităților. Locuitorii sunt și ei dornici să se implice. De exemplu, în nordul orașului veți găsi Grădina Marias. Povestea ei sper să vă inspire și pe voi să construiți o astfel de comunitate: cinci vecini, toți cu numele de familie Maria, au transformat un teren abandonat, plin de gunoaie, într-o minunată grădină comunitară cu iazuri, statui și multe flori. Apa din iazuri este folosită pentru a uda plantele, anvelopele uzate au primit o viață nouă pe post de ghivece de flori, iar comunitatea este dintr-odată mai verde și mai curată. Și asta nu e tot, curățarea estuarului format de fluviul Tagus, care izvorăște din Spania și străbate toată Portugalia- înainte de a se vărsa în oceanul Atlantic în dreptul capitalei Lisabona, a crescut biodiversitatea în zonă. Delfinii s-au întors în estuar după o absență de 50 de ani. În oraș o să vă facă mare plăcere să vă plimbați prin grădinile botanice tropicale, unde se pune accent pe conservarea speciilor de plante. Există, de asemenea, numeroase parcuri și rezervații naturale și în jurul orașului. De exemplu, parcul Forestier Monsanto, o pădure de 900 de hectare plină de eucalipt, stejar și pini, este un obiectiv de neratat, deoarece oferă vederi minunate asupra estuarului Tagus.

Essen

Pe final aș vrea să vă atrag atenția asupra unui oraș mai puțin cunoscut, Essen, din Germania. A fost capitală verde europeană în 2017. Situat în vestul Germaniei, orașul a fost unul dintre cele mai importante centre industriale ale țării, însă odată cu închiderea minelor de cărbune din zonă, autoritățile au făcut eforturi pentru ecologizare și creșterea calității vieții locuitorilor și vizitatorilor. Juriul european care analizează îndeplinirea criteriilor pentru acordarea titlului de capitală verde a fost impresionat de ambițiosul obiectiv al autorităților de reducere a emisiilor de CO2 cu 40% până în 2020. Nu este clar dacă acest țel a fost atins, însă Essen a reușit o transformare impresionantă dintr-un oraș industrial într-unul verde. Este acum un loc curat potrivit pentru plimbări cu bicicleta sau picnicuri. Mașinile au voie în centrul orașului pe baza unor stickere pe care șoferii le obțin după ce plătesc taxe în funcție de nivelul de poluare al motorului. Pe lacul din oraș se organizează întreceri de canotaj, iar restaurantele din jurul lacului au în ofertele gastronomice pește chiar din lac, ca sa dovedeasca cat de curat este acesta. În Essen sunt și multe grădini tematice, unde puteți savura cafeaua în natură sau vă puteți plimba copiii cu poneii.
În speranța că v-am făcut poftă de călătorii în zone unde natura este iubită și respectată, vă provoc ca la întoarcere să încercați să schimbați ceva si în comunitatea în care locuiți, poate asa ii vom inspira si noi pe alții.