Motivarea arestarii lui Mircea Basescu: «dreptatea» si «libertatea» au devenit o marfa

Judecătorul care a dispus arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu și a lui Marian Căpățână arată în motivarea hotărârii că, pentru cei doi, dreptatea și libertatea au devenit o marfă care se poate cumpăra și vinde, fapt ce aduce atingere încrederii în sistemul judiciar.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a dispus arestarea preventivă a lui Mircea Băsescu și a lui Marian Căpățână arată că toate persoanele implicate în acest dosar dau dovadă de ‘mentalităţi greşite’, ‘o percepţie eronată şi periculoasă’ asupra actului de justiţie şi asupra organelor implicate.

Potrivit motivării hotărârii de arestare preventivă, ‘Nu trebuie ignorat că cei doi inculpaţi au înţeles să urmărească obţinerea unor foloase substanţiale de pe urma persoanelor interesate să rezolve pe căi ilicite anumite probleme judiciare. Magistratul consideră ca inadmisibilă optica, în care «dreptatea» şi «libertatea» au devenit o marfă ce se poate cumpăra şi vinde.

Judecătorul mai arată că nu se poate spune că trecerea timpului ‘a diluat pericolul social generat’.chiar dacă presupusa activitate infracţională s-a derulat în perioada 2011-2012.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 20 iunie, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă, şi a lui Marian Căpăţână, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, i-ar fi dat fratelui preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia de arestare preventivă dată de Tribunalului Bucureşti a fost contestată la Curtea de Apel, care va judeca dosarul în 27 iunie.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.