Confidenţialitate

Moțiunea simplă depusă de USR și Forța Dreptei împotriva lui Marcel Boloș, dezbătută luni de deputați. Votul se dă marți | AUDIO

Deputații au dezbătut azi moțiunea simplă depusă de parlamentarii USR și Forța Dreptei împotriva ministrului de Finanțe Marcel Boloș. Inițiatorii l-au acuzat că a instituit așa numita taxă de boală care a afectat și categorii vulnerabile de angajați, cum ar fi cei oncologici sau femei însărcinate. Ministrul susține că nu există o astfel de taxă, ci o modalitate prin care statul descurajează statul acasă nejustificat. Votul pe moțiunea simplă se va marți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oana Țoiu, USR: „Ai muncit și ai plătit taxe la stat? […] Felicitări! Ei te răsplătesc făcându-te public hoț”

Ministrul de Finanțe este acuzat că prin taxa pe boală ia 500 de mii de euro zilnic de la românii suferinzi, părinții cu copii bolnavi și femei care au sarcini cu probleme.

„Ai muncit și ai plătit taxe la stat? Ești unul dintre angajații sau angajatele care construiesc economia? De contribuția ta a depins Sănătatea, Educația, Serviciile Publice din țara asta și chiar salariul meu sau salariul domnului Boloș, salariul domnului Ciolacu? Felicitări! Ei te răsplătesc făcându-te public hoț”, a spus Oana Țoiu, deputat USR în plenul Camerei Deputaților.

Marcel Boloș: Impozitarea zilelor de concediu medical a fost salutată de mediul de afaceri

În apărarea sa, ministrul Marcel Boloș spune că nu există o taxă pe boală, iar impozitarea zilelor de concediu medical a fost salutată de mediul de afaceri.

„Acest sistem de plată a concediilor medicale încurajează în continuare să-ți iei concediu medical deoarece ești cu mult mai bine plătit atunci când ești la serviciu. Dacă nu ai o boală foarte gravă sau cronică, poți foarte bine să îți rezolvi și anumite probleme personale”, a spus Marcel Boloș.

Social democrații și liberalii au ironizat moțiunea împotriva lui Marcel Boloș

„Haideți să credem cumva că această moțiune este despre grija față de pacienți, adevărata dumneavoastră neputință s-a văzut atunci când ați fost împreună la guvernare”, a spus un deputat.

„Vă înțeleg, e graba mare înainte de alegeri și în lipsa proiectelor vă agățați de orice în speranța că veți reuși să atrageți atenția”, a spus un alt deputat.

Marcel Boloș: Peste 3 milioane de concedii medicale se dau în România

Ministrul Finanțelor spune că în România se dau peste 3 milioane de concedii medicale, 24 de milioane de zile de concediu medical, în valoare de peste 3 miliarde de lei. Iar în sezonul agricol, numărul concediilor medicale crește cu 25 la sută.

„Mai bine îi dăm la spitale”, a spus Marcel Boloș.

Alexandru Rafila: Nu topurile sunt relevante. Trebuie să ne facem treaba

Casa Națională de Asigurări de Sănătate transmitea săptămâna trecută că doar un medic de familie a dat, anul trecut, aproape 100 de mii de zile de concediu medical.

„Eu nu cred că topurile sunt relevante, ci activitatea de control. Ideea este să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puși”, transmite Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Reamintim, senatorii au votat luna trecută pentru eliminarea controversatei impozitări cu 10% a concediilor medicale, după ce măsură a fost contestată în spațiul public. Deputații urmează să se pronunțe pe acest amendament.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Ministrul Alexandru Rafila cere Caselor de Asigurări de Sănătate să controleze modul în care sunt emise concediile medicale: „Ideea e să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puși” | AUDIO