Confidenţialitate

Moscova interzice dispozitivele fără soft rusesc

Moscova interzice comercializarea anumitor dispozitive care nu au instalate în prealabil software-ul rusesc.

Modificările legislative adoptate de parlament  ar urma să între în vigoara în vara anului viitor. Legea care a fost votată de camera inferioară a Legislativului de la Moscova se va aplica telefoanelor mobile, computerelor și televizoarelor.

Proiectul de lege susține că astfel își propune să promoveze tehnologia rusească și să faciliteze utilizatorilor ruși folosirea gadget-urilor pe care le achiziționează.

Legea nu ar urma să interzică vânzarea dispozitivelor provenind din alte state cu software-le lor normale, însă implică instalarea obligatorie și a „alternativei” rusești de software.

Autoritățile vor emite o listă oficială incluzând toate dispozitivele ce urmează a intra sub incidența măsurii legislative.

Actul legislativ a primit critici din partea producătorilor și distribuitorilor din Rusia care au a transmis că nu va fi posibilă instalarea software-ului rusesc pe anumite dispozitive, fapt ce va determina plecarea unor companii internaționale de pe piața din Rusia.

Alte critici se referă la faptul că această măsură reprezintă o manieră spionare a utilizatorilor de dispozitive de către autorități.