Confidenţialitate

Moscova expulzează 23 de diplomaţi britanici, închide British Council şi retrage Londrei permisiunea de a deschide un consulat la Sankt Petersburg

Rusia a decis să expulzeze 23 de diplomaţi britanici, care au termen o săptămână să plece de la Moscova. Ministerul rus de Externe a făcut anunţul după ce l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow să îi comunice aceste măsuri. Potrivit BBC, cei 23 de membri ai personalului de la Ambasada Marii Britanii la Moscova vor fi ”declaraţi persona non-grata”.

După ce premierul Theresa May a decis să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, Moscova a decis, de asemenea, să închidă British Council şi să retragă Londrei permisiunea de a deschide un consulat general la Sankt Petersburg, a anunţat Ministerul rus de Externe.

Amintim, Londra a anunţat, miercuri, că urmează să expulzeze 23 de diplomaţi ruşi, în urma incidentului de la 4 martie, când fostul spion rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica sa Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost găsiţi inconştienţi, fiind otrăviţi cu o neurotoxină. Ambii se află în continuare în stare critică. Londra susţine că cei doi au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de uz militar din grupul de agenţi ‘Noviciok’, dezvoltat de Rusia.

Ambasadorul britanic la Moscova a denunţat otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, în Anglia, drept un atac asupra valorilor internaţionale.

”Vom face întotdeauna ceea ce este necesar pentru a ne apăra pe noi, aliaţii noştri şi valorile noastre împotriva unui atac de acest fel, care nu este doar un atac împotriva Regatului Unit, ci împotriva sistemului de reguli internaţionale pe care toate ţările, inclusiv Rusia, îşi fondează siguranţa şi securitatea”, a declarat Laurie Bristow.

”Această criză a fost provocată de un atac înfiorător în Regatul Unit, o tentativă de asasinare a două persoane, cu ajutorul unei arme chimice dezvoltate de Rusia şi nedeclarată de Rusia la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aşa cum Rusia este obligată să facă în baza Convenţiei asupra armelor chimice”, a mai spus diplomatul britanic.