Monumente din Cimitirul evreiesc vandalizate chiar în ziua comemorării Holocaustului

Trei minori cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani sunt cercetaţi pentru profanare de morminte, după ce ar fi distrus mai multe monumente funerare din interiorul unui cimitir situat pe raza sectorului 4, anunţă Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

E vorba de zece monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Capitală. Acestea au fost vandalizate chiar în ziua Comemorării Holocaustului.

Ambasada Israelului îşi exprimă „mâhnirea şi revolta cu privire la actul brutal antisemit” şi că ambasadorul Tamar Samash are încredere că autorităţile române vor lua măsuri ferme pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei vinovaţi.

Ambasada Israelului a transmis, marţi, că îşi exprimă „mâhnirea şi revolta cu privire la actul brutal antisemit, care a avut ca scop distrugerea monumentelor funerare din Cimitirul Evreiesc din Bucureşti”.

Incidentul a fost semnalat, pe Facebook, şi de către deputatul Sorin Vexler, ales din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a postat şi fotografii cu monumentele vandalizate.

”În noaptea de 23-24 aprilie 2017, zece monumente funerare au fost vandalizate la Cimitirul Evreiesc din şos. Giurgiului, Bucureşti. Tot astăzi, evreii din întreaga lume comemorează moartea celor şase milioane de evrei ucişi în Holocaust (Yom HaShoah). Ziua aleasă nu este o coincidenţă. Un act de antisemitism grav, dar mai ales un atac şi o jignire la adresa tuturor Comunităţilor Evreieşti şi a evreilor din România. Alături de conducerea Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – pagina oficială şi a Comunităţii Evreilor Bucureşti, am luat legătura cu Autorităţile Statului Român şi am solicitat găsirea vinovaţilor. (…) Aş spune că sunt dezgustat, dar este prea puţin”, a scris pe Facebook deputatul Sorin Vexler.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, autoritățile au fost sesizate ieri că într-un cimitir din sectorul 4 al Capitalei au fost distruse mai multe monumente funerare, iar echipa care a ajuns la faţa locului a constatat că zece monumente erau desprinse din socluri şi căzute, părând „a fi sparte ca urmare a unor acţiuni de lovire”.

”În urma investigaţiilor efectuate în zona adiacentă au fost identificaţi trei minori, stabilindu-se faptul că, în urmă cu aproximativ 10 zile, aceştia ar fi escaladat gardul împrejmuitor şi, fără o motivaţie anume, din teribilism, au tras de pietrele funerare, lovindu-le cu picioarele”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Agenţii societăţii care asigurau paza în Cimitirul Evreiesc au fost amendaţi în baza Legii nr. 333/ 2003, iar secţia de poliţie s-a autosesizat cu privire lainfracţiunea de neglijenţă în serviciu.

Sursa: Facebook / Sorin Vexler

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS